Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

4 tips voor bieden op een huis

De woningmarkt is krap: het vinden van een droomhuis valt op het moment niet mee. Een goede makelaar kan daarin een sleutelrol spelen. Hij of zij kan je ook adviseren over biedingen. We geven hier alvast vier tips voor bieden op een huis.

 

Tips voor bieden op een huis

Heb je je droomhuis op het oog? Dan hoop je het natuurlijk te kunnen bemachtigen, voor de juiste prijs. Die prijs ligt nu, anno 2021, vrij hoog. Overbieden is de norm. Een goede biedingsstrategie is dan handig. Denk goed na voor je begint met bieden, en lees onze tips voor bieden op een huis. Succes!

 

Tip 1: Wees goed voorbereid

Een goed begin is het halve werk. Wees daarom volledig voorbereid, zodat je weet wat de keuzes zijn en wat realistisch is. Wat kun je bijvoorbeeld besteden? Hoeveel kun je maximaal uitgeven?

Denk vooraf goed na over je financiële ruimte. Wat is de hypotheek die je kunt krijgen, en hoeveel wil je  maandelijks uitgeven aan een hypotheek? Je kunt vaak al inschatten hoeveel je ongeveer kunt lenen, maar het is een goed idee om langs een bank of hypotheekadviseur te gaan. Zo voorkom je teleurstellingen, als je bod geaccepteerd wordt, maar je de hypotheek toch niet rondkrijgt. En het geeft je een idee over de ontbindende voorwaarden in het voormalig koopcontract. 

 

Tip 2: Het openingsbod is belangrijk

Je hebt je droomhuis gevonden en staat op het punt te bieden! Veel hangt af van de biedingsopening. In de huidige vastgoedmarkt is er vaak een verschil tussen de werkelijke waarde van een woning en de marktwaarde. Vaak betekent dat dat je eigen geld mee zult moeten nemen.

Om de meer objectieve waarde van de woning te begrijpen, kunt je bij het Kadaster informatie over de woning opvragen, zoals de WOZ-waarde. Dit is ook waar een aankoopmakelaar je enorm kan helpen. Hij of zij kent de omgeving en het prijsniveau van vergelijkbare woningen. Ze kunnen je een goede schatting geven van de daadwerkelijke marktwaarde.

Denk na over wat u denkt dat de waarde van het huis zelf is. En bereken ook de kosten die je zult dragen. Denk daarbij aan de kosten van de hypotheek, kosten koper en ook eventuele verbouwingen. 

Het openingsbod

Met welk openingsbod begin je? 

Het openingsbod van een huis bepalen doe je door te kijken naar de vraagprijs, het aantal concurrenten en jouw financiële mogelijkheden. En – zoals we eerder zeiden – de marktwaarde speelt ook mee. Al is de daadwerkelijke waarde van een woning uiteindelijk wat de hoogste bieder ervoor wil betalen. Je kunt onder de vraagprijs bieden, of overbieden.

Overbieden

Op het moment wordt vaker meer geboden dan de vraagprijs, en woningen worden snel verkocht. Er heerst krapte op de markt. In het eerste kwartaal van 2021 werd bij 7 op de 10 huizen met een vraagprijs tussen de € 200.000 en € 300.000 overboden. Twee jaar geleden was dat nog maar bij 37% van de huizen in dezelfde prijsklasse. En als er dan overboden wordt, gaat dat ook om steeds hogere bedragen. Let erop dat het heel goed mogelijk is dat je niet de hele aankoopwaarde kunt financieren wanneer je overbiedt. Per 1 januari 2018 kun je nog maar 100 procent van de waarde van de woning lenen. Die woningwaarde bepaalt een taxateur. Als een taxateur de waarde van de woning lager inschat dan het bedrag dat jij ervoor hebt geboden, moet je het overschot zelf betalen.

Onder de vraagprijs bieden

Vroeger was het vaker de gewoonte dat je een bod deed onder de vraagprijs, en uiteindelijk ergens in het midden uitkwam. Door de krapte op de woningmarkt komt het nu minder voor, maar voor woningen in het hogere segment, en ook buiten de randstad, komt het nog wel voor. Ga niet te laag zitten met het openingsbod, om de verkoper te laten zien dat je serieus bent. Denk bijvoorbeeld ongeveer 5 à 10% lager dan de waarde van de woning, maar hou natuurlijk rekening met de concurrentie.

 

Tip 3: Ontbindende voorwaarden opnemen

Naast het doorgeven van de prijs geef je bij het bieden op een huis meestal nog iets anders door: ontbindende voorwaarden. Hierin geef je aan of er voorwaarde van financiering is, voorwaarde van verkoop oude woning, eventueel een vervaldatum voor je bod of andere voorwaarden. Dit komt uiteindelijk in het voorlopig koopcontract te staan, dat opgemaakt wordt nadat er een prijs is overeengekomen. Het is echter de gewoonte om de ontbindende voorwaarden al bij het doen van een bod kenbaar te maken.

 

Tip 4: Neem de tijd

Zeker nu de huizen als warme broodjes gaan, voel je je al snel opgejaagd. Je moet vlot reageren om je droomhuis te kunnen kopen. Toch is het belangrijk dat je je niet laat opjagen. Een huis is een grote aankoop – één van de grootsten in je leven – en een flinke financiële verantwoordelijkheid. Door je goed voor te bereiden (tip 1!), kun je al van tevoren helder hebben tot waar je wilt gaan. Je kunt de rest van de stappen die je wilt doorlopen voordat je een woning koopt (offertes aanvragen voor verbouwingen, de buurt verkennen of wellicht een tweede keer bezichtigen) vlot doen, zonder tijdsdruk te voelen. Let ook op wanneer de verkoper kiest voor een bod per inschrijving. Dit wordt vaak gedaan wanneer er veel interesse is voor een woning. Je bod moet op een bepaalde dag binnen zijn, en je hebt geen inzage in de procedure. Dit kan je verleiden om (te) hoog te bieden, zeker wanneer je een huis heel graag wil hebben. Houd je aan de tips, en wees verstandig. 

 

Tips voor bieden op een huis: een aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar kan je tijdens het proces van bieden begeleiden. Hij of zij heeft hier ervaring mee, en kan je veel zorgen uit handen nemen. Neem nu vrijblijvend contact op om meer te horen over de mogelijkheden, en kennis te maken met onze professionele makelaars. Wij bemiddelen bij de aan- en verkoop van woningen in de regio Overbetuwe, Nijmegen en Arnhem.

Compare listings

Vergelijken
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij