Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Wat doet een verkoopmakelaar allemaal voor je?

  • Home
  • Nieuws
  • Wat doet een verkoopmakelaar allemaal voor je?

Een huis verkopen – en trouwens ook een huis kopen – kun je het beste doen met behulp van een makelaar. Iemand met verstand van zaken, die de markt kent en weet waar je op moet letten. In de aankoop en verkoop van woningen gaat veel geld zitten, dus daar wil je geen fouten riskeren. Maar wat doet een verkoopmakelaar eigenlijk allemaal voor je? En waarom kun je beter een (goede) makelaar in de arm nemen? We leggen het uit!

 

Wat doet een verkoopmakelaar voor jou?

Een verkoopmakelaar neemt je in eerste instantie een heleboel zorgen uit handen. Je verkoopt je huis, dus zeer waarschijnlijk ben je druk met een verhuizing. Er zijn allemaal dingen waar je rekening mee moet houden. De verkoopmakelaar neemt een heleboel zorgen uit handen. Zo heb je iemand die je vragen en stress wegneemt, en ook meteen een klankbord; iemand met ervaring, met wie je samen belangrijke beslissingen kunt nemen. Denk aan het bepalen van de vraagprijs, de verkoopstrategie en de papierwinkel.

 

Hoe helpt een makelaar je bij de verkoop van het huis?

Wanneer je je woning te koop zet, moet je een vraagprijs bepalen. In sommige gevallen kun je misschien kiezen voor bieden vanaf, of een andere verkoopstrategie kiezen. Je makelaar heeft ervaring met deze strategieën en kan je adviseren. Wat zijn de voor- en nadelen? Past die manier van verkopen bij jou en je woning? De vraagprijs bepaal je uiteindelijk zelf, maar de makelaar heeft ervaring met het prijsniveau in de omgeving, en van vergelijkbare woningen. In deze tijd – een overspannen huizenmarkt – is overbieden heel normaal. Toch is het belangrijk om een goede vraagprijs te kiezen, om bijvoorbeeld zichtbaar te zijn in het woningaanbod op de website en Funda. 

 

Jouw woning zichtbaar maken aan potentiële kopers

Dat is de volgende stap die de makelaar op zich neemt, en een hele belangrijke: het zichtbaar maken van jouw woning. Een bord op het raam of in de tuin is niet meer voldoende, de meeste woningzoekers kijken online. Jouw woning moet dus vindbaar worden. Een goede website, zoals die van ons, is belangrijk om gevonden te worden. We besteden aandacht aan de website, krijgen al veel bezoekers en adverteren. Bovendien komen huizenzoekers snel uit bij de website van een plaatselijke makelaar; je hebt dus meteen het juiste publiek te pakken. Mensen die op zoek zijn naar een koopwoning. Daarnaast plaatst de makelaar je woning waarschijnlijk ook op andere websites, zoals Funda. Het is hiervoor belangrijk om mooie, representatieve foto’s van de woning te hebben. Ook hiermee heeft de verkoopmakelaar ervaring, en de juiste contacten. Net als voor het inmeten van de plattegronden. En het bord in de tuin komt er uiteraard óók.

 

Bezichtigingen en onderhandelingen

Een verkoopmakelaar regelt de bezichtigingen voor je. Je hoeft niet zelf thuis te zijn. Je kunt zelf bepalen wanneer je de bezichtigingen wilt laten plaatsvinden, maar verder regelt de makelaar alles. Van afspraken maken tot vervolg gesprekken. Als ervaren verkopers hebben de meeste makelaars al vrij snel in de gaten of ze met serieuze kopers te maken hebben. Zo wordt direct het kaf van het koren gescheiden. Dat leidt tot de volgende stap: het voeren van onderhandelingen. In deze tijd van overbieden is het belangrijk om alles goed af te wegen: de geboden prijs, de ontbindende voorwaarden en wellicht nog een gunfactor. 

 

De verkoopmakelaar helpt je bij het afhandelen van de koop

Is er een overeenkomst? Gefeliciteerd, je huis is in principe verkocht. De makelaar stelt een voorlopig koopcontract op, eventueel met de afgesproken ontbindende factoren. Dan plant de makelaar een afspraak in om het koopcontract te tekenen. Na de wettelijke termijn waarin de koper zich nog kan bedenken (3 dagen), heb je een bindende overeenkomst. Bij verkoop van je woning moet je een definitief energielabel hebben. Je verkoopmakelaar zal je hierop wijzen en kan je helpen om dit te regelen. Vervolgens is de makelaar ook aanwezig bij de eindinspectie, en meestal de sleuteloverdracht. Is alles in orde? Dan sluit je bij de notaris het definitieve koopcontract af. Hier is de makelaar meestal niet meer bij, zijn werk zit er nu op!

 

Wat doet een verkoopmakelaar? Een heleboel!

De makelaar neemt je dus nogal wat werk uit handen. Veel telefoontjes, email over een weer en papieren rompslomp waar je hoogstwaarschijnlijk zelf helemaal geen zin én tijd voor hebt. Een goede makelaar – die de markt en de waarde van woningen in de omgeving goed kent – verdient zijn gage meestal dubbel en dwars terug middels een betere verkoopprijs. Bij het Woonhart heb je te maken met de meest ervaren makelaars, die allemaal de regio op hun duimpje kennen. Dankzij de persoonlijke aanpak sta je er niet alleen voor. Zo maken we de verkoop van je huis ook nog een beetje leuk!

Neem direct contact op met onze ervaren makelaars!

Compare listings

Vergelijken
Zoeken
Price Range From To
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij