Bieden vanaf: een goede manier om je huis te verkopen?

Direct contact Terug naar overzicht

Bieden vanaf: een goede manier om je huis te verkopen?

Stel, je gaat je huis verkopen. Je hebt wat vergelijkend onderzoek gedaan naar huizen in de buurt en je weet wat de staat van onderhoud is. Al voordat de makelaar langskomt, heb je een bepaald bedrag in gedachten. Maar dan stelt de makelaar voor om te werken met een bieden vanaf-prijs. Je twijfelt: is dit wel aantrekkelijk? Laat je je dan niet te veel door potentiële kopers in de kaarten kijken? Dat hoeft niet: een bieden vanaf-prijs kan juist een goede verkoopstrategie zijn.

Bieden vanaf: wat houdt het in?

Kies je voor bieden vanaf? Dan staat jouw woning te koop voor de prijs die je minimaal voor je huis wilt hebben. Geïnteresseerden kunnen een bod uitbrengen vanaf dit bedrag. Het doel is dat er zo een soort concurrentiestrijd ontstaat tussen potentiële kopers en zij tegen elkaar gaan opbieden. Je kunt, in overleg met de verkoopmakelaar, bijvoorbeeld werken met een inschrijvingsprocedure. Zo kunnen alle geïnteresseerden vóór een bepaalde datum hun bod uitbrengen, waarna het beste bod wordt gekozen.

Verschil met vraagprijs

Dit is een wezenlijk andere aanpak dan het hanteren van een vraagprijs. Wanneer je een vraagprijs van bijvoorbeeld € 300.000 hebt, zijn veel kopers geneigd om daaronder te bieden. De verkoper hoopt juist zo dicht mogelijk bij de vraagprijs uit de komen. Hoewel deze aanpak nog veruit het vaakst voorkomt, is ‘bieden vanaf’ aan een opmars bezig. En niet zonder reden.

Vraag nu een offerte op

Voordelen bieden vanaf

Werken met een minimumprijs heeft diverse voordelen.

  • Als je huis populair is, maak je kans op een hogere verkoopopbrengst met een bieden vanaf-prijs. Potentiële kopers bieden namelijk hoger doordat de woning gewild is en er dus kapers op de kust zijn.
  • De woning kan sneller verkocht zijn doordat je in één keer verschillende biedingen krijgt. De kans dat er een goed bod tussen zit, is aannemelijk.
  • Het huis komt tevoorschijn in meer zoekresultaten doordat je een lagere prijs hanteert. Hierdoor vergroot je de kans op bezichtigingen en biedingen.
  • Je loopt geen risico als verkoper. Je hoeft namelijk niet akkoord te gaan met een bieding, je bepaalt zelf welke bieding je accepteert.

Nadelen minimumprijs

Uiteraard zijn er ook nadelen.

  • De potentiële koper weet direct wat de verkoper voor het huis wil hebben. Sommige kopers zien dan ook geen reden om daar ver boven te bieden.
  • Als er weinig reacties op het huis komen, kun je niet meer met de prijs omhoog. Die is namelijk openbaar op Funda.
  • De woning verschijnt ook in de zoekresultaten van mensen die jouw prijs als maximum hebben ingesteld. Zij bieden dus waarschijnlijk niet veel hoger dan dit bedrag.

Welke verkoopstrategie kies je?

Het is verstandig om de opties samen met een professionele verkoopmakelaar af te wegen. De makelaar weet hoe gewild jouw huis is en kent de lokale markt goed. Over het algemeen geldt: voor gewilde woningen is bieden vanaf een goede verkoopstrategie. Je kunt hiermee in relatief korte tijd een hoge opbrengst realiseren. Is het huis minder in trek? Dan kun je wellicht beter voor een vraagprijs kiezen.

Huis kopen

Als je een huis gaat kopen, zeker wanneer er een minimumprijs gevraagd wordt, is het verstandig om een aankoopmakelaar in te schakelen. Bij bieden vanaf gaat het verkoopproces vaak snel en moet je direct schakelen. Een goede aankoopmakelaar adviseert je hierin en voorkomt dat je in het heetst van de strijd bijvoorbeeld een te hoog of te laag bod uitbrengt.

Jouw woning verkopen?

Ben je van plan om jouw woning te verkopen? En twijfel je over de juiste verkoopstrategie of heb je een andere vraag? De makelaars van Het Woonhart Makelaardij staan voor je klaar. Neem contact op via 0488-481566 of info@hetwoonhart.nl voor een waardebepaling, taxatie of vrijblijvend advies. Het woonhart makelaardij is strategisch sterk en helpt bij jou huis te verkopen.