Overbieden op een huis – een goed idee?

Het gebeurt nog steeds veel: overbieden op een huis dat te koop staat. Overbieden is eenvoudigweg meer bieden dan de vraagprijs. Meestal gebeurt dit alleen in een tijd van krapte op de markt - er zijn dan immers kapers op de kust. Is overbieden een goed idee? En hoeveel moet je dan overbieden? 

Overbieden bij krapte op de woningmarkt

Er is nog steeds krapte op de woonmarkt. Om je een voorbeeld te geven, in januari van dit jaar waren er gemiddeld 9 bezichtigen op een woning die te koop stond. In januari van 2020 was dit slechts gemiddeld 5. Dat is al een groot verschil, maar neem dan ook nog eens mee dat we in januari 2020 nog niet eens van het Coronavirus gehoord hadden. Dus óndanks het virus zijn er alsnog meer bezichtigingen. Dat is een sterke indicatie van de krapte op de markt. Door die krapte zijn er minder huizen dan potentiële huizenkopers. Om een huis te bemachtigen kiezen veel kopers dan ook de strategie van overbieden.

Bieden boven de vraagprijs is zeker niet zeldzaam

2021 is natuurlijk nog bezig, dus we weten nog niet hoe het jaar zich ontwikkelt. Al blijft het prijsniveau van woningen voorlopig nog stijgen. Overbieden kwam in opkomst in 2017. Toen werd in 19,5% van de gevallen meer geboden dan de vraagprijs. Dat liep op, en in 2020 werd voor het eerst door meer dan de helft (50,9%) van de huizenzoekers boven de vraagprijs geboden. Ook vóór 2017 was overbieden wel aan de orde, maar dan voornamelijk in grote steden. Nu is het eigenlijk overal te zien. Sterker nog, de randstad lijkt wat in populariteit af te nemen.

Je droomwoning te bemachtigen: overbieden of niet

Als je op zoek bent naar een woning, is het belangrijk dat je goed in de gaten houdt wat er gebeurt in de omgeving waar je wilt kopen. De verwachting is dat de doorlooptijd dit jaar nog korter wordt dan vorig jaar. Dat betekent dat de huizenkopers die met elkaar concurreren om koopwoningen nog fanatieker worden. Als je wilt overbieden, is het natuurlijk ook nog de vraag of dat kán.  Alles wat je boven de taxatiewaarde voor een woning biedt, kun je namelijk niet lenen van de bank of andere geldverstrekker. Je moet dit deel van het aankoopbedrag financieren met spaargeld of uit de overwaarde op je huidige woning. Dus reken alles van tevoren goed door, om te kijken of je het geboden bedrag ook daadwerkelijk kunt ophoesten.

Hoeveel moet je dan overbieden

Het lastige is dat je dat nooit weet. Anders gezegd: je weet nooit of jij de enige bent die fors boven de vraagprijs biedt. Een makelaar mag namelijk partijen niet tegen elkaar uitspelen. Dat leidt soms tot bizarre excessen. Zo kan het voorkomen dat er soms wel 20.000 euro verschil zit tussen bieder een en twee. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wordt bij 1 op de 20 woningen meer dan 10% boven de vraagprijs geboden (2020). In de praktijk verschilt het erg per regio. Dit is dan ook echt iets waar een aankoopmakelaar zichzelf terug verdient. 

Dus wat is wijsheid? Hier een paar praktische tips. 

  • Kijk niet alleen naar de vraagprijs, maar vooral naar de marktwaarde van de woning. Een lage vraagprijs kan bijvoorbeeld dienen om een biedingsoorlog te veroorzaken, en een hoge vraagprijs kan een hoog openingsbod uitlokken. Een aankoopmakelaar kan je helpen bij het bepalen van een strategie.
  • Stel jezelf de vraag: hoe graag wil ik deze ene woning hebben en wil ik er lang in blijven wonen? Zo voorkom je dat je uit emotie handelt; een huis is geen impulsaankoop.
  • Onderzoek van tevoren goed wat je financiële mogelijkheden zijn. Denk daarbij ook aan het scenario dat de woningprijzen kunnen dalen. 

Een woning kopen in 2021

Vooralsnog stijgen huizenprijzen en lijkt de krapte op de woonmarkt alleen maar toe te nemen. Hoe het zich het komend jaar ontwikkeld, daar zijn de geleerden het niet over eens. Het woningtekort is niet zomaar opgelost, maar het zou kunnen dat de economie in het slop komt, in navolging van de Corona crisis. Betaal daarom voor een huis wat jij het waard vindt, en zorg dat je de maandlasten kunt dragen. Dat woont prettig. Uiteraard helpen we je graag!