Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Januari 2021 bracht recordaantal woningverkopen

  • Home
  • Nieuws
  • Januari 2021 bracht recordaantal woningverkopen

In januari van dit jaar werden ruim 24.500 huizen verkocht. Dat is een recordaantal woningverkopen voor die maand. Wat betekent dit voor de rest van 2021?

Januari 2021: recordaantal woningverkopen

24.500 woningverkopen in de maand januari is een absoluut record. Zo blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Het Kadaster registreerde in januari ruim 40% meer verkochte woningen dan in dezelfde maand vorig jaar. En dat terwijl we toch op een economische crisis af lijken te gaan. Dat de maand januari zo’n enorme stijging in verkopen zag, is toch niet zo’n verrassing. Dat heeft namelijk te maken met de overdrachtsbelasting voor starters.

Starters op de woningmarkt zijn belastingtechnisch beter uit

Vanaf 2021 betalen woningkopers van 18 tot 35 jaar geen overdrachtsbelasting meer. Voorheen was de overdrachtsbelasting 2% van de koopsom. Veel starters stelden de overdracht van hun nieuwe woning dan ook uit. Velen kwamen al tot een overeenkomst aan het einde van 2020, maar wachtten met de overdracht tot begin 2021. Hiermee bespaarden ze flink geld! Ga maar na, 2% van 300.000 euro is 6000 euro. Die kun je wel beter gebruiken als je net een nieuw huis koopt.

Wat is de nieuwe belastingregel?

Sinds 1 januari 2021 gelden er nieuwe regels op het gebied van overdrachtsbelasting:

  • 0% voor kopers tussen de 18 en 35 jaar die zelf in het huis gaan wonen;
  • 2% voor kopers boven de 35 jaar die zelf in het huis gaan wonen;
  • 8% voor kopers die niet zelf in het huis gaan wonen (bijvoorbeeld beleggers).

De belastingmaatregel geldt nu voor alle koophuizen, maar vanaf april alleen nog voor woningen met een verkoopprijs onder de vier ton. De redenering van minister van Ollongren is hier dat de afschaffing van de belasting bedoeld is om jonge huizenkopers een duwtje in de rug te geven, niet om het hogere koopsegment te stimuleren. Je moet overigens wel zelf in het huis gaan wonen. Voor beleggers is de overdrachtsbelasting namelijk flink gestegen, van 2% naar 8%. Volgens het FD sloegen zij hun slag nog snel aan het einde van 2020.

Een recordaantal woningverkopen: wat betekent dit voor de rest van 2021

Eigenlijk betekent dit niet zoveel. We weten dat de woningmarkt nog steeds records breekt. Deze piek in januari is echter goed te verklaren door de wachtende starters, die allemaal in januari hun overdracht hebben gehad. Het is niet waarschijnlijk dat dat in deze mate doorzet voor de rest van het jaar, al is de hoop van het kabinet natuurlijk wel dat het kopen van een woning voor starters zo haalbaarder is. De prognoses voor 2021 zijn nog verdeeld. Sommige deskundigen denken dat de economische crisis ons in zal halen, en dat de woningmarkt een stapje terug zal doen. Anderen denken dat het tekort aan woningen ervoor zorgt dat de prijs niet daalt, en het aantal verkopen evenmin. 

Minder vraag naar woningen in de randstad. Kom naar de Overbetuwe!

Al sinds het begin van de Covid uitbraak zagen we een verschuiving in woonwensen. De vraag in de randstad daalde ten opzichte van voorgaande jaren, en mensen leken meer op zoek te gaan naar groene ruimte in hun omgeving. Dat is te verklaren, want door lockdowns en thuiswerken besteden we allemaal meer tijd in onze eigen woning. In de Overbetuwe hebben we een mooi aanbod van prachtige huizen, omringd door groen. Bovendien zijn de prijzen hier vriendelijker dan in de randstad! Als lokale makelaar laten we je graag wat zien. Dus heb je vragen, of wil je iets weten over onze mooie regio? Kom eens aanwaaien!

 

Neem direct contact met ons op!

Compare listings

Vergelijken
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij