Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

De woningmarkt in 2021

De Corona crisis heeft invloed op de economie in Nederland. Dat moet haast wel betekenen dat de woningmarkt in 2021 ook wat gaat merken van die crisis. Al lijkt het tot nu toe in het voordeel van de huizenkoper uit te pakken.

De woningmarkt in 2021: nieuwe regels

Ieder jaar veranderen er regels en wetten rondom huizenbezit. Dat is dit jaar niet anders. Hier lees je alles over de nieuwe regels die van toepassing zijn op huiseigenaren en kopers. 

Woningen worden beter betaalbaar in 2021

Goed nieuws! Wonen lijkt in 2021 goedkoper te worden voor huiseigenaren. De doorsnee huizenkoper zal in het komend jaar gemiddeld een minder groot deel van zijn inkomen kwijt zijn aan hypotheeklasten. Deze lasten zullen in het laatste kwartaal van 2021 zo’n 23% van het besteedbaar inkomen bedragen, tegenover 24% in het laatste kwartaal van 2020. De afgelopen jaren werden woonkosten relatief steeds hoger, dus dat is goed nieuws voor huizenkopers. Koopstarters profiteren bovendien van verwachte prijsdaling van de woningprijzen, als gevolg van de coronacrisis en de hogere overdrachtsbelasting voor beleggers. De ING Bank verwacht dat de Corona crisis de huizenprijs in 2021 zal doen dalen. Een lagere huizenprijs betekent een lagere hypotheek, en daarmee dus ook lagere maandlasten. Beleggers krijgen in 2021 te maken met 8% overdrachtsbelasting. De verwachting is dat de vraag vanuit beleggers zal afnemen, en daarmee de prijzen iets zakken. 

De woningmarkt in 2021 in Overbetuwe

Vaak krijgen we cijfers over de woningmarkt in Nederland, terwijl we eigenlijk veel meer regionaal zouden moeten kijken. De woningmarkt in Amsterdam is natuurlijk heel anders dan die in Noord-Groningen! Daarom wat interessante feitjes over de woningmarkt in 2021 in Overbetuwe:

  • De gemiddelde vraagprijs: € 491.219
  • Vierkantemeterprijs van woningen in Overbetuwe is 2.798 euro. 
  • Gemiddelde verkooptijd:  32 dagen.

De woningmarkt in 2021 in Arnhem

Arnhem verschilt is per vierkante meter iets voordeliger dan Nijmegen. Ook verkopen woningen er net iets sneller. Zo zit het met de woningmarkt in 2021 in Arnhem:

  • De gemiddelde transactieprijs: € 312.000 
  • Transactieprijs per m2: € 2467
  • De gemiddelde verkooptijd: 29 dagen

Duurzaamheid in 2021

Duurzaamheid zal steeds belangrijker worden bij het kopen van een woning. Uiteraard is het vernieuwde energielabel al van invloed op woningen die nog geen energielabel hadden. Daarnaast is het moment van kopen van een huis een uitgelezen moment om stil te staan bij de duurzaamheid. Regels worden strenger, en de overheid heeft voor de komende jaren een flink aantal maatregelen op stapel staan voor huiseigenaren. Het verdwijnen van aardgas in woningen is daar één van. Als makelaar adviseren we je over de huidige stand van de duurzaamheid van je woning. Ook kunnen we advies geven over de manieren om dit te verbeteren. Bij Het Woonhart Makelaardij hebben we hier zelfs een specialisatie van gemaakt, en wij zijn BREEAM-NL gecertificeerd. Dat betekent dat wij jou uitstekend adviseren over het toekomstklaar maken van je nieuwe woning!

De woningmarkt in 2021 in Nijmegen

Nijmegen is een populaire stad, en ook hier is het interessant om te kijken hoe het er met de woningmarkt voor staat. De woningmarkt in 2021 in Nijmegen:

  • De gemiddelde transactieprijs: € 335.000
  • Transactieprijs per m2: € 2643
  • De gemiddelde verkooptijd: 31 dagen

De huizenmarkt in 2021: invloed van Corona

Hoe het jaar precies zal uitpakken is minder goed voorspelbaar dan andere jaren. We hebben te maken met de Corona uitbraak, en dat heeft bijvoorbeeld ook invloed op makelaars. Bezichtigingen zijn bijvoorbeeld minder makkelijk geworden. Ook zou het kunnen dat de werkloosheid in Nederland toeneemt, en die economische gevolgen zijn vaak ook merkbaar in de huizenmarkt. ING denkt in elk geval dat kopen dit jaar voordeliger wordt. Wat het ook wordt, wij adviseren je graag!

Neem direct contact met ons op!

Compare listings

Vergelijken
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij