Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Een nieuwbouwhuis! Wanneer zet ik mijn huis te koop?

  • Home
  • Nieuws
  • Een nieuwbouwhuis! Wanneer zet ik mijn huis te koop?

Jeej, je hebt een nieuwbouwhuis gekocht! Meestal duurt het nog wel even voor je er daadwerkelijk in kan. Als je al een huis hebt, moet dat natuurlijk verkocht worden. En dan vraag je je vast af: wanneer zet ik mijn huis te koop?

Wanneer zet ik mijn huis te koop nadat ik een nieuwbouwhuis heb gekocht?

Dat is een pittige vraag, maar wel een hele realistische. Vooral omdat het kan betekenen dat je een keer extra moet verhuizen. Verhuizen staat in de top 3 van de meest stressvolle gebeurtenissen in ons leven, al kan een goede voorbereiding natuurlijk helpen. Maar, als je het kunt voorkomen wil je natuurlijk niet twee keer in een korte tijd moeten verhuizen. Over het algemeen duurt het bij een nieuwbouwwoning 1,5 tot 2 jaar voordat je erin kunt. Vanaf het moment dat je het koopt. De vraag is dan dus, wanneer zet ik mijn huis te koop?

Twee huizen, twee hypotheken

Bij nieuwbouw weet je van tevoren vaak niet precies wanneer je hypotheek gaat betalen; dat is afhankelijk van de datum waarop de grond wordt overgedragen. Zodra je de hypotheekakte bij de notaris hebt ondertekend, komt het hypotheekbedrag beschikbaar en moet je elke maand hypotheekrente en -aflossing betalen. Wanneer je je oude woning pas te koop zet wanneer je nieuwbouwhuis al een eind op weg is, om er zeker van te zijn dat je niet ergens tijdelijk hoeft te gaan wonen, dan loop je een risico. Uiteraard is er een risico dat je je oude woning niet direct verkoopt, en je dus een tijdje met twee huizen en dus twee hypotheken zit. De kosten kunnen dan flink oplopen. Een ander risico dat je loopt is dat je huis in de tussentijd minder waard wordt. We leven in een onzekere tijd, en de meningen van deskundigen zijn verdeeld over wat dit voor de woningmarkt zal betekenen. Sommigen zeggen dat de rek er nog niet uit is, en woningprijzen voorlopig blijven stijgen. Anderen zijn van mening dat de economische crisis toch echt effect zal hebben op de huizenprijzen, en dat deze zullen dalen. Wachten zou je, in dat geval, veel geld kunnen kosten.

Nieuwbouwhuis gekocht, je oude woning direct verkopen

Je kunt je huidige woning direct te koop zetten nadat je je nieuwbouwhuis hebt gekocht. Uiteraard bestaat dan de kans dat de nieuwe eigenaren niet willen wachten met verhuizen totdat jouw nieuwbouwwoning klaar is. Vaak is een koper bereid om zo’n 6 tot 9 maanden te wachten, maar veel starters willen vaak binnen 3 à 4 maanden hun nieuwe (jouw oude) woning al betrekken. Dit alles hangt namelijk samen met de geldigheid van een hypotheekofferte. Veel offertes zijn 3, 6, of 12 maanden geldig. Een offerte kan vaak wel verlengd worden maar dit kost vaak extra geld. Omdat het bouwen van jouw nieuwe huis waarschijnlijk langer duurt, zul je tijdelijk ergens anders moeten wonen. Huren is een optie, maar dat is duur. Ook zijn huurhuizen niet zo makkelijk te vinden. En je zit natuurlijk met die extra verhuizing. In sommige gevallen zul je tijdelijk spullen moeten opslaan. Aan de andere kant weet je natuurlijk niet hoe de woningmarkt ontwikkelt: de vraag is of je over een aantal maanden dezelfde prijs kunt krijgen voor je woning als nu. Je hebt dus al de zekerheid en minder (potentiële) zorgen over de verkoop.

Wachten met je woning verkopen

Een andere optie is om te wachten met kopen. Je loopt – zoals we eerder aanstipten – het risico dat je dubbele lasten hebt. Of dat de huizenprijzen inzakken. Toch is het de moeite waard om de hypothetische cijfers even uit te schrijven. Stel dat je bang bent dat je huis volgend jaar 20.000 euro minder waard is, maar de komende maanden ben je wel 15.000 euro aan huur kwijt. Je moet ook verhuizen, en wellicht spullen opslaan. Dat kost ook geld. Wil je je huis later verkopen, dan is 6 tot 9 maanden voordat jouw nieuwbouwhuis wordt opgeleverd een goed moment. Je kunt dan in de koopovereenkomst de verhuisdatum opnemen. Vaak wordt er dan een artikel opgenomen dat de overdracht 8 weken na oplevering van de nieuwbouwwoning zal plaatsvinden met een uiterste datum.

Jouw makelaar helpt je met de juiste strategie

Dus, wanneer zet ik mijn huis te koop? Wat de juiste strategie is, is natuurlijk afhankelijk van jouw situatie. Daarnaast is het afhankelijk van jouw regio. Het Woonhart makelaardij is ons werkgebied Arnhem, Nijmegen, Overbetuwe, en de wijde omtrek daarvan. Wij kennen de woningmarkt door en door, wij ‘ademen’ wonen. Met die kennis kun jij je voordeel doen. Neem contact met ons op, zodat we je kunnen adviseren.

Ik wil sparren met een ervaren makelaar

Compare listings

Vergelijken
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij