Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Een nieuw jaar, wat verandert er in 2021 in de woningmarkt

  • Home
  • Nieuws
  • Een nieuw jaar, wat verandert er in 2021 in de woningmarkt

Nieuw jaar, nieuwe regels. Zoals elk jaar zijn er wetswijzigingen en nieuwe regelgeving die invloed heeft op huiseigenaren. En ook op huurders. Dit verandert er in 2021 in de woningmarkt.

Gebouwen verplicht bijna energieneutraal

Voortaan geldt de zogenoemde BENG-norm voor gebouwen. Dat betekent dat er alleen nog bouwvergunningen worden gegeven voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen, want daar staat BENG voor. Dat geldt zowel voor woningen als andere soorten gebouwen. Dit heeft vooral invloed op de bouwer of projectontwikkelaar, wanneer je bijvoorbeeld een nieuwbouwwoning koopt. Wil je weten hoe of jouw woning duurzaam is? Neem dan contact met ons op! Wij zijn duurzaamheidsexperts, en mogen het BREEAM-NL duurzaamheidskeurmerk uitreiken. Zo is jouw woning klaar voor de toekomst! Dat geldt voor zowel nieuwbouw als bestaande woningen.

Nieuw energielabel

Samen met de invoering van de BENG-norm komt er ook een nieuw uitgebreid energielabel voor huizen. Voor nieuwe huizen wordt dat energielabel gebaseerd op de rekenmethode die ook voor BENG wordt gebruikt. De online Woonmerkscan is helaas niet meer voldoende.

Tweeverdieners kunnen een hogere hypotheek krijgen

In 2021 kunnen tweeverdieners meestal een hogere hypotheek krijgen. In 2020 telt het tweede inkomen nog voor 80 procent mee. Maar in 2021 gaat het tweede inkomen voor 90% mee tellen bij de berekening van de maximale hypotheek. Daarnaast heeft ook de hoogte van de studieschuld minder effect.

Hypotheekrenteaftrek omlaag

De maximale hypotheekrenteaftrek gaat al een paar jaar stap voor stap omlaag. In 2021 gaat die van 46 naar 43 procent. Het kabinet wordt daarbij geholpen door stijgende huizenprijzen, de verplichting om een hypotheek af te lossen en de daling van de aftrek voor hogere en middeninkomens. De beperking treft alleen huiseigenaren die in de hoogste belastingschijf zitten. De overige huiseigenaren kunnen de hypotheekrente tegen hetzelfde tarief aftrekken als waartegen hun inkomsten worden belast.

Nationale hypotheekgarantie verandert in 2021

De NHG-kostengrens stijgt per 1 januari 2021 van € 310.000 naar € 325.000. Als er energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd is de grens 6% hoger, namelijk € 344.500, in plaats van € 328.600 in 2020. Huizenkopers en -bezitters krijgen daarmee meer ruimte om verduurzamingsmaatregelen mee te financieren. Om de kostengrens vast te stellen, wordt een nieuwe methodiek toegepast. 

Overdrachtsbelasting in 2021

Ben je jonger dan 35 jaar, dan betaal je vanaf 1 januari 2021 géén overdrachtsbelasting meer. Vanaf 1 april verandert deze regel echter al. Dan geldt de vrijstelling alleen voor huizen met een koopsom van maximaal 400.000 euro. Alles daarboven betekent 2 procent overdrachtsbelasting. Voor iedereen boven de 35 jaar blijven huizenkopers 2 procent overdrachtsbelasting betalen in het geval ze er zelf in gaan wonen.

Huurverlaging aanvragen

Huurders die een te hoge huur betalen voor hun inkomen krijgen in 2021 mogelijk een eenmalige huurverlaging. Zo betalen huurders van een sociale huurwoning een huurprijs passend bij hun inkomen. Dit geldt alleen voor sociale huurwoningen. 

2021, er verandert wat in de woningmarkt

Uiteraard zullen er in het komende jaar weer nieuwe regels worden aangekondigd die van invloed zijn op huiseigenaren of huurders. Maar je bent in elk geval op de hoogte van wat er verandert in 2021 in de woningmarkt! Nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

Compare listings

Vergelijken
Zoeken
Price Range From To
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij