Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Prijzen woningen in 2020: bijna 8% stijging

  • Home
  • Nieuws
  • Prijzen woningen in 2020: bijna 8% stijging

De prijzen van woningen in 2020 (een bestaande koopwoning) in Nederland was gemiddeld 7,8% hoger dan een jaar eerder. Aan het einde van het jaar was de stijging het hoogst. In november waren de prijzen maar liefst 8,9% hoger dan het voorgaande jaar. Hiermee was dit het hoogste prijsniveau ooit.

Prijzen woningen in 2020: niveau stijgt

Het CBS en het Kadaster doen ieder jaar onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland. Daaruit bleek dat de prijzen van woningen in 2020 een nieuw hoogtepunt bereikten. Het Kadaster maakte bovendien bekend dat het in november 18.449 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 1 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal transacties bedroeg in heel 2020 bijna 236 duizend woningen. 

Buiten randstad stegen prijzen het hardst

In alle provincies waren koopwoningen duurder dan in 2019.  De grootste uitschieter is Groningen. Hier stegen de prijzen met maar liefst 10,4 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat komt overeen met eerdere onderzoeken, waaruit blijkt de randstad relatief minder populair wordt. De Corona crisis kan hier een oorzaak van zijn. 

Meeste transacties

Ook wisselden in alle provincies meer woningen van eigenaar dan in 2019. Noord-Brabant noteerde de grootste stijging van het aantal transacties met 13 procent. Van de vier grootste steden van Nederland had Utrecht vorig jaar de grootste prijsstijging, namelijk 9,4 procent. In Amsterdam was de prijsstijging met 4,7 procent het kleinst. Utrecht noteerde echter de kleinste toename van het aantal woningtransacties (1,6 procent). 

Appartementen stijgen door

Het CBS en het Kadaster voeren elk jaar een onderzoek uit, al sinds 1995. Sindsdien is 2013 het jaar met de laagst gemeten prijspeil. Hierna zijn prijzen ieder jaar gestegen. Voor appartementen zijn de prijzen het hardst omhoog gegaan: in vergelijking met 2013 maar liefst 65%! Vrijstaande woningen zijn relatief het minst in prijs gestegen.

Wat betekent dit voor 2021

Wat de huizenprijzen in 2021 zullen doen, is natuurlijk koffiedik kijken. Maar de prognoses zijn goed en de rente is nog steeds laag. Bovendien kun je in 2021 in sommige gevallen weer wat meer lenen. Dus de toekomst ziet er goed uit! Wil je een huis kopen of verkopen in Arnhem, Nijmegen of de Overbetuwe? Dan kunnen we je uitgebreid adviseren over de huizenprijzen, plannen en de beste verkoopstrategie. Ook weten wij vaak welke huizen er op de markt komen, voordat ze daadwerkelijk openbaar in de verkoop staan. En dat kan jou precies dat voordeel geven dat je nodig hebt om je droomhuis te kopen, of jouw woning goed te verkopen!

Vraag vrijblijvend (en gratis!) advies

Compare listings

Vergelijken
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij