Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Hogere hypotheek mogelijk in 2021 – maar is dat verstandig?

  • Home
  • Nieuws
  • Hogere hypotheek mogelijk in 2021 – maar is dat verstandig?

In 2021 kun je nog meer lenen, en dus een hogere hypotheek afsluiten. Het tweede inkomen telt voortaan voor 90 procent mee in plaats van 80 procent en de studieschuld weegt minder zwaar. Tweeverdieners met een middeninkomen kunnen hierdoor wel 20.000 euro meer lenen voor de aankoop van een huis. Met de stijgende prijzen van huizen is dat mooi meegenomen, toch? Maar is een hogere hypotheek afsluiten wel zo verstandig? En hoe zit het met die stijgende huizenprijs?

Hogere hypotheek in 2021 – hoe zit het?

Minister Kajsa Ollongren van Wonen kondigde aan dat de leennormen worden verruimd. Ze neemt hiervoor het advies van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) over. Fijn, want de huizenprijzen stijgen nog steeds. Toch was er direct tegenstand, onder andere van De Nederlandse Bank (DNB) en De Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zij zijn bang dat mensen in financiële problemen komen wanneer ze helemaal aan de top van hun maandlasten komen te zitten. Je kunt bijvoorbeeld je baan kwijtraken, of onverwachtse andere kosten hebben. 

Hoe zit het dan met de huizenprijs

De huizenprijs stijgt nog steeds. Een huizenkoper moest gemiddeld €354.000 op tafel leggen in het derde kwartaal van dit jaar, ruim 11% meer dan een jaar geleden. Daarvoor is het nodig om meer geld te (kunnen) lenen. De Nederlandse Bank vergelijkt dit echter met de-kip-of-het ei-verhaal. Ze kwamen deze zomer met een onderzoek dat aantoont dat de grotere leencapaciteit (met name door de lage rente) de belangrijkste aanjager is geweest van de huizenprijzen, en niet de krapte op de huizenmarkt. Ook de lage hypotheekrente draagt daaraan bij. De mogelijkheid om een hogere hypotheek af te sluiten lijkt positief, want het kan vooral starters een duwtje in de rug geven. Het drijft alleen ook de huizenprijs verder op, waardoor de huizenmarkt alsnog minder toegankelijk wordt. 

Toch zijn huizen in 10 jaar tijd niet duurder geworden

Het AFM brengt een belangrijke nuance in deze discussie. Zij vergelijken de huizenprijzen met die van 2003, bijna 10 jaar geleden. Corrigeer je de huizenprijs, terwijl je ook rekening houdt met inflatie, dan valt de stijging nog best mee. In geld uitgedrukt is een huis gemiddeld 50% meer waard dan in 2003. Gecorrigeerd voor inflatie is die stijging slechts 12%. En ze gaan nog een stapje verder. Het CBS brengt het besteedbaar inkomen van Nederlanders in kaart. Neem je dit mee in de vergelijking met 2003, dan liggen de werkelijke huizenprijzen van 2020 zelfs 4% onder die van 2003. Meer ‘koopkracht’ om een huis te kopen, dus!

Hogere hypotheek – doen of niet?

Vooral voor stellen die samen een huis kopen wordt de mogelijkheid tot financiering opgerekt. In 2016 telde het tweede inkomen nog maar voor 50 procent mee. Dat wordt elk jaar meer totdat in 2022 beide inkomens volledig mogen worden meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek. Daarbij zijn er voor starters nog allerlei tegemoetkomingen, en is de rente laag. Het AFM en DNB zijn bang dat mensen teveel gaan lenen, om toch een huis te kunnen kopen, door de hoge prijzen. Zo kunnen ze in de problemen komen, door een verandering in het inkomen bijvoorbeeld. Tegelijkertijd zegt het AFM dat onroerend goed nog steeds een goede investering is, omdat de prijzen in 2021 waarschijnlijk nog verder zullen stijgen. 

Advies over woningen?

Bij het Woonhart weten we alles over woningen. We kunnen je adviseren over prijzen, biedingen en mogelijkheden. Ook kunnen we je voorzien van alle benodigde rapporten om financiering te realiseren. Zo heb je alle informatie, en kun je zelf een verstandige keuze maken! 

 

Neem nu contact op met Het Woonhart
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij