Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Een huis kopen: hoe gaat dat?

Ben je je aan het oriënteren op de woningmarkt, of heb je je droomhuis misschien al gevonden? Dat is reuze spannend! Misschien is het de eerste keer dat je een woning koopt, of misschien wil je je kennis weer even opfrissen. We nemen je mee. Een huis kopen, hoe gaat dat?

Een huis kopen, hoe gaat dat?

Wanneer je een huis gaat kopen, doorloop je een aantal stappen. Als makelaar ondersteunen we je daarbij, zodat je niets mist en alles duidelijk is. Een huis is uiteindelijk waarschijnlijk de grootste aankoop die je doet (tenzij je overweegt om een privé vliegtuig aan te schaffen, maar gemiddeld genomen doen de meesten dat niet). Dit zijn over het algemeen de stappen die je doorloopt wanneer je een woning koopt. Of dat nu de eerste woning is, of niet. In het laatste geval kunnen we je oude woning natuurlijk voor je verkopen!

een huis kopen, hoe gaat dat

De financiering van je nieuwe woning

Natuurlijk is het enorm belangrijk om te weten wat je aan je nieuwe woning kunt uitgeven. Er zijn wat online rekentools, maar voor een goede schatting is en bezoek aan een hypotheekadviseur of bank aan te raden. Bij het Woonhart kunnen we je hier ook vrijblijvend mee helpen. We kijken naar je inkomen, eigen geld en eventueel naar de overwaarde van het huis dat je verkoopt. Zo kun je je financiële mogelijkheden in kaart brengen. Het kan natuurlijk zijn dat je ervoor kiest om minder te besteden dan mogelijk zou zijn, om de maandlasten lager te houden. Houdt bij het bepalen van je hypotheek rekening met een eventuele verbouwing. In veel gevallen kun je die meefinancieren, maar vaak komt dat uit de hypotheek zelf. En de taxatiewaarde wordt als maximaal hypotheekbedrag aangehouden, wat handig is om te weten aangezien overbieden momenteel veel gebeurt. En denk ook aan de aankoopkosten (‘kosten koper’).

Een huis zoeken

Nu komt het leuke gedeelte: op zoek naar een leuke woning! Uiteraard raden we je aan om je huiswerk goed te doen. Kijk in welke buurt je zou willen wonen en bekijk en vergelijk prijzen daar. Zo kun je zelf inschatten of een vraagprijs reëel is. Wij hebben een uitgebreid aanbod aan woningen in de Betuwe: Nijmegen, Arnhem en Wateringen, maar ook in de gezellige dorpen in de regio. We kunnen je dan ook goed adviseren over realistische prijzen en je alert maken op woningen die te koop komen. 

Je bod bepalen

Je hebt je droomhuis gevonden! Heel fijn natuurlijk, maar met een beetje pech zijn er kapers op de kust. Helaas is de woningmarkt nog steeds vrij krap, wat betekent dat er over het algemeen meer kopers zijn dan woningen. Het was lang gebruikelijk om iets onder de vraagprijs te bieden. Door de krapte is overbieden niet meer ongebruikelijk. Zeker tijdens en na de Corona crisis zijn vooral woningen buiten de randstad in prijs gestegen, en komt overbieden vaak voor. Ruim 40 procent van de woningen in 2019 is verkocht boven de vraagprijs. En dat aantal lijkt dit jaar en volgend jaar niet te zakken. Laat je niet gek maken en blijf realistisch over de prijs. Bedenk wat je kunt besteden, en wat je wilt besteden. Wordt er meer geboden door iemand anders? Dan was het niet meant-to-be. Je kunt je bod schriftelijk, telefonisch of per email uitbrengen. Als je dit telefonisch doet, is het verstandig om nog even een mail te sturen ter bevestiging. Zo kan er geen misverstand ontstaan. Doorgaans krijg je na het uitbrengen van een bod meestal binnen een paar dagen reactie. Is dat niet zo, neem dan contact op met de makelaar.

een huis kopen, hoe gaat dat

Voorlopig koopcontract

Wanneer je een bod uitbrengt, is het belangrijk dat je duidelijk bent over mogelijke ontbindende voorwaarden. Deze worden ook opgenomen in het voorlopig koopcontract, die je ondertekent nadat het bod geaccepteerd is door de verkoper. Dat kan bijvoorbeeld financieringsvoorbehoud zijn. Wanneer het toch niet blijkt te lukken met de hypotheek, kun je je kosteloos terugtrekken. Of wellicht wil je een bouwkundig rapport laten uitvoeren. Heb je al een woning, en moet die eerst verkocht worden? Dan kun je ook het voorbehoud van verkoop van eigen woning opnemen als ontbindende voorwaarde in het koopcontract. Je geaccepteerde bod is bindend op het moment dat je het koopcontract hebt ondertekend, en de wettelijke bedenktermijn van 3 dagen verstreken is. Met inachtneming van de daarin opgenomen ontbindende voorwaarden, uiteraard.

Een huis kopen: zo gaat dat!

Gefeliciteerd, je hebt een huis gekocht! Als er geen problemen zijn opgetreden met de ontbindende voorwaarden is de koop rond. Na de wettelijk vastgestelde 3 dagen kun je niet maar van de koop af, tenzij je 10% van de aankoopprijs betaalt. Als het goed is, is er in het afsluiten van het voorlopig koopcontract een overdrachtsdatum of periode opgenomen. Als alles in orde is en de financiering geregeld, wordt de woning officieel overgedragen bij de notaris. Deze is onafhankelijk en wordt meestal gekozen door de koper. De notaris kijkt of alle juridische aspecten in orde zijn, en dat de verkoper daadwerkelijk zijn geld krijgt. Uiteindelijk wordt er een koopakte getekend en is de koop definitief. 

Een makelaar helpt

Doorgaans is er bij de verkoop van een huis een verkoopmakelaar betrokken. Hij of zij behartigt de belangen van de verkopende partij, brengt het huis op de markt, regelt bezichtigingen en bemiddelt tijdens onderhandelingen. Ook is het meestal de verkoopmakelaar die het voorlopig koopcontract opstelt. Steeds meer mensen kiezen ervoor om een aankoopmakelaar in te schakelen. Deze regelt alle eerder genoemde stappen voor jou. Een aankoopmakelaar neemt zorgen weg en doet ingewikkelde onderhandelingen voor je. Dankzij de ruime ervaring van een aankoopmakelaar worden eventuele gebreken of onregelmatigheden snel aan het licht gesteld. We controleren alles, en zorgen ervoor dat jij over de juiste stukken beschikt wanneer dat nodig is. Wanneer een bouwkundig rapport onderdeel is van de voorwaarden, regelen we dit ook voor je. Je geniet van deskundige begeleiding en ondersteuning, waardoor jij je direct op je nieuwe woning kunt richten. Bovendien kent een aankoopmakelaar de markt, en zijn ze ervaren in onderhandelingen. Hierdoor betaalt hij/zij zichzelf vaak dubbel en dwars terug! Een aankoopmakelaar is niet verplicht, maar neemt wel kopzorgen weg. Je hoeft je niet meer af te vragen: een huis kopen, hoe gaat dat?

Wat kan het Woonhart voor je betekenen?

Als makelaar in de Betuwe kennen we de omgeving door en door. We zijn bekend met wijken en huizen, en kennen de geschiedenis. Hierdoor haal je meteen al veel kennis binnen! Je kunt ons zowel inschakelen als aankoopmakelaar en als verkoopmakelaar. Of een combinatie, wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woning en je huidige woning in de verkoop zet. Bekijk ons aanbod, of neem contact met ons op of kom gezellig langs. We zijn vaak al vroeg op de hoogte van woningen die in de verkoop gaan, en met die kennis kun je snel handelen. In deze tijd van krapte is dat erg handig! 

 

Bekijk ons aanbod
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij