Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Een huis bezichtigen, waar let je op?

Op zoek naar een nieuwe woning? Dat is natuurlijk enorm spannend. Allereerst is het een goed idee om na te gaan wat je kunt besteden; hoeveel eigen geld heb je eventueel en hoeveel kun je lenen? Daarna is het handig om te beslissen waar je wilt wonen. Niet alleen de woonplaats zelf, maar kijk ook welke wijken je leuk zou vinden. Heb je een leuke woning op het oog? Dan wordt het tijd om een huis te bezichtigen! Waar let je op bij het bezichtigen van een woning?

Een huis bezichtigen, doe wat huiswerk

Waarschijnlijk heb je al een beetje huiswerk gedaan voordat je de bezichtiging van de woning gepland hebt. Je hebt de foto’s op internet bekeken, de buurt wellicht onderzocht en misschien al wat vragen gesteld aan de verkoopmakelaar. Tijd om het huis te bezichtigen! 

Het Woonhart huis bezichtigen waar let je op

Een woning bezichtigen, waar let je op?

Het begint al bij het plannen van de afspraak. Je kunt een woning het beste bezichtigen bij daglicht. Zo komen gebreken als schimmel en vochtplekken snel aan het (dag)licht. Bij kunstlicht vallen dit soort dingen veel minder snel op. Ook krijg je meteen een idee van de lichtinval. Bovendien ziet een lichte kamer er groter uit. In het donker kan een ruimte dan ook kleiner lijken dan ‘ie is. Je knapt dan misschien al onnodig af. Wanneer je fulltime werkt, is het meestal mogelijk om op zaterdag een bezichtiging te plannen. Lukt het echt niet om overdag te komen? Probeer dan in elk geval een tweede bezoek om het huis te bezichtigen te regelen, wanneer je enthousiast bent. En dan wel overdag.

Kijk met een open blik

De eerste indruk zegt niet altijd alles. We laten ons snel leiden door het eerste gevoel dat we krijgen wanneer we een woning binnenstappen, terwijl dat eerste gevoel vaak wordt aangevoerd door de stijl, meubels en decoratie van eventuele huidige bewoners. Terwijl het juist interessant is om te kijken naar de mogelijkheden van een ruimte en woning. Hoe zouden jouw meubels hier staan? Waar zou je eten, en waar televisie kijken? Je kent je eigen leven natuurlijk het beste, dus houd dat in je hoofd bij het bezichtigen van een woning. En laat je niet ontmoedigen door een knalgele muur; die is zo weer wit geverfd (of een andere kleur die jij mooi vindt).

Onderzoeksplicht

Als koper van een huis of appartement heb je onderzoeksplicht. Dat betekent dat je zelf onderzoek moet doen naar eventuele verborgen gebreken van een woning. Het is handig om een bouwkundig rapport op te laten stellen, tenzij de woning nieuw is. Bij nieuwbouw is onderzoeksplicht namelijk niet aan de orde. Een verkoper heeft overigens ook mededelingsplicht. Dat wil zeggen dat de verkoper jou moet informeren over de eigenschappen en de gebreken van de woning die hem bekend zijn. Loop zelf rond in de woning, en laat je niet alleen rondleiden door de verkoopmakelaar. Zo heb je de tijd om overal te kijken, details op te nemen en eventueel foto’s te maken.

Het Woonhart huis bezichtigen waar let je op
Als je niet van paars houdt, trekt deze ruimte je vast niet aan. Stel je de ruimte eens voor in een andere kleur, om met een open blik naar de ruimte te kijken.

Loop twee keer rond

Zoals we al even aanstipten vallen details je vaak pas op nadat de eerste indruk is weggeëbd. Details kunnen je indruk van een woning verbeteren, maar ook gebreken kunnen je meer opvallen. Nog een tweede ronde maken door een huis is dan ook geen gek idee. Je zult zien dat je weer heel andere dingen ziet. Let op vochtplekken, tocht, kozijnen en elektra en open eventuele inbouwkasten. Is de afwerking in de badkamer nog netjes? Ruikt het er vochtig of schimmelig? Trek gerust de wc even door, hoe klinkt dat? Bekijk ook apparaten, bijvoorbeeld van de keuken. Zo kun je al een beetje inschatten wat je eventueel nieuw zou moeten kopen.

De buitenkant

Aan de buitenkant van de woning kun je ook aandacht besteden. Als er buitenruimte is, zoals een tuin of balkon, is het natuurlijk interessant om te weten hoe dat eruit ziet. Ook kun je van buiten de ramen en kozijnen goed bekijken, net als de deuren. Hoe zit het met het materiaal en schilderwerk? Is alles goed verzorgd, of krijg je de indruk dat er al tijden niets aan het huis of de tuin gedaan is? In dat geval kun je op wat kosten rekenen, en het is natuurlijk fijn om daar vanaf het begin al rekening mee te kunnen houden.

Bekijk de buurt kritisch

De kans is groot dat je al wat onderzoek hebt gedaan naar de buurt. Maar als de woning je bevalt, is het geen slecht idee om er nog een extra rondje te maken, met de meest kritische blik die je maar kunt opzetten. Hoe zit het met de buren? Staan er lege kratten in de tuin, of een kinderspeeltoestel? Past dat bij jouw leefstijl? Als je het zeker wilt weten, kun je aanbellen. Een brutaal mens…

Een huis bezichtigen? Schakel een aankoopmakelaar in 

Vooral op het gebied van onderzoeksplicht en mededelingsplicht kan een aankoopmakelaar je helpen. Zij hebben hier ervaring mee, weten hoe ze een bouwkundig rapport moeten lezen en kunnen je de juiste richting in helpen. Daarnaast kunnen ze je in de beginfase al helpen, bij het zoeken naar de juiste woning. Lokale makelaars, zoals het Woonhart, weten vaak al eerder dat een woning te koop komt, nog voordat deze op internet gezet wordt. Zeker in deze tijd van krapte geeft je dat een flinke stap voor! Bovendien zijn ze goed op de hoogte van het prijsniveau en kunnen ze je adviseren over een eventueel bod. Zo betaalt een aankoopmakelaar zichzelf vaak al terug!

 

Neem direct contact op om Het Woonhart in te schakelen als aankoopmakelaar

Compare listings

Vergelijken
Zoeken
Price Range From To
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij