Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Andere woonwensen door Corona

Door de Corona pandemie besteden we meer tijd thuis. In veel gevallen is ons woonhuis zelfs ons kantoor geworden. Dat brengt veranderingen met zich mee! Ook woonwensen veranderen door Corona. Sinds de uitbraak van Covid-19 willen veel Nederlanders groter én groener wonen.

Woonwensen veranderen dankzij Corona; meer tijd in huis

Het Economisch Bureau van ABN Amro bracht een rapport uit waarin de huizenmarkt werd onderzocht. De bank trekt hieruit conclusies over woonwensen. Hieruit blijkt dat de meeste mensen hun woning belangrijker vinden dan voorheen, omdat ze er door de Corona uitbraak (noodgedwongen) meer tijd doorbrengen. Dat er nu in veel gevallen thuis een werkplek moet worden gecreëerd, draagt daar natuurlijk ook aan bij! Zo is onder andere te zien dat woningen in de randstad minder in prijs stijgen dan woningen buiten het stedelijk gebied. In Amsterdam, Den Haag en Utrecht vonden er in het tweede kwartaal zelfs minder transacties plaats dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar.

Huis of appartement

Ook Funda is het met deze conclusies eens. Uit een tevredenheidsonderzoek blijkt dat de randstedeling vaker ontevreden is dan de Nederlander die buiten de stad woont. Ook zijn huizen met een tuin in opmars. Op de website kun je selecteren wat je woonwensen zijn, zoals wat voor soort huis, hoeveel kamers en of er een tuin bij moet zitten. Eind maart tot eind juli werd ‘woonhuis’ 18 procent vaker aangevinkt dan de eerste maanden van dit jaar, terwijl ‘appartement’ juist 11 procent minder werd gekozen. Ook een analyse van het gebruik van de filters ‘Buitenruimte’ en ‘Tuin’ laat deze trend zien. Beide filters werden de afgelopen maanden ongeveer 19% vaker gebruikt dan voor de Corona crisis. Bij serieuze zoekers is het gebruik van het filter ‘Tuin’ zelfs met 34% toegenomen. Ook is er, vooral bij meerpersoonshuishoudens, behoefte aan een extra kamer. Bij Het Woonhart Makelaardij hebben we gelukkig een groot aanbod van woningen met een tuin!

Leeftijd en woonwensen tijdens Corona

Ook data analist Springco deed onderzoek naar de veranderende woonwensen in Corona tijd. Maar liefst 16% van hun respondenten geeft aan dat het Coronavirus een directe reden is waardoor ze anders willen wonen. Wanneer ze de data per leeftijdsgroep tegen het licht houden, dan wordt duidelijk dat personen onder 45 jaar meer geneigd zijn om landelijker te willen wonen door het virus. Dit is normaal gesproken de groep met grootste vraag naar stedelijke woningen.

De huizenmarkt stort niet in

De woningmarkt staat er positiever voor dan je zou denken, midden in de Corona crisis. Ondanks de tegenslag voor de Nederlands economie blijven de huizenprijzen stijgen. In het rapport van ABN Amro werden de cijfers met betrekking tot de huizenmarkt onder de loep genomen. Wat blijkt? Het aantal transacties blijft toenemen en de prijsstijging bereikte in augustus met 8,2% zelfs het hoogste niveau van het afgelopen anderhalf jaar. Een huis stond in het tweede kwartaal gemiddeld slechts 28 dagen te koop en prijzen liggen nog steeds 1,5% boven de vraagprijs. Dat heeft volgens de bank verschillende redenen:

  • Een aanhoudende daling van de hypotheekrente (mede dankzij overheidssteun)
  • Stijging van inkomens. (dankzij de cao-afspraken uit het pre-corona-tijdperk en de inkomensondersteunende maatregelen van de overheid )
  • Verwachte werkloosheid blijft uit (ook dankzij overheidsmaatregelen)

Wilt u ook verhuizen?

Of uw woonwensen nu wel of niet veranderd zijn door Corona, als u wilt kopen of verkopen is het nog steeds een goede tijd om dat te doen. Ook volgend jaar zijn de prognoses nog niet zo somber. Als de rust op financiële markten behouden blijft, zou het kunnen dat de hypotheekrente nog iets daalt. Verder worden de leenvoorwaarden volgend jaar versoepeld. De NHG-kostengrens gaat omhoog, tweeverdieners mogen meer lenen en studieschuld vormt een minder grote belemmering bij het afsluiten van een hypotheek. Daarnaast betalen woningkopers tot 35 jaar volgend jaar eenmalig geen overdrachtsbelasting meer. ABN Amro verwacht dat er volgend jaar 10% minder transacties zullen plaatsvinden. Het prijspeil van bestaande koopwoningen zal dit jaar nog met 7,25% stijgen en volgens deze prognose volgend jaar stabiliseren.

Meer informatie of een woning bezoeken?

Uiteraard helpen we u graag in uw zoektocht naar een nieuwe woning. Met of zonder thuiswerkplek of buitenruimte, buiten de randstad! Bekijk hier ons aanbod, of neem contact met ons op. Bekijk ons aanbod

Compare listings

Vergelijken
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij