Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Overbieden buiten de randstad ook steeds meer de norm

  • Home
  • Nieuws
  • Overbieden buiten de randstad ook steeds meer de norm

Veel woningen worden verkocht voor een prijs die hoger ligt dan de oorspronkelijke vraagprijs. Dat was voornamelijk het geval binnen de grote steden en de randstad. Maar overbieden buiten de randstad wordt ook steeds gangbaarder.

 

Overbieden buiten de randstad nu ook steeds gebruikelijker

Het begon vooral in de grote steden. Maar, onder andere vanwege Corona, veranderden de woonwensen van veel Nederlanders. Dit begon enkele jaren geleden, twee jaar geleden ging het nog om 37 procent van de huizen, voornamelijk in de randstad. Inmiddels wordt op 70 procent van de huizen in de prijsklasse tussen de 200.000 en 300.000 euro overboden. Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, en gaat over het eerste kwartaal van 2021. In Drenthe was het bijvoorbeeld lang mogelijk om een woning te kopen zonder overbieden, inmiddels worden 7 van de 10 woningen hier verkocht boven de vraagprijs. 

Krapte op de woningmarkt

Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is het woningaanbod het laagst sinds 1995 en is de krapte op de woningmarkt de oorzaak van het overbieden. Overbieden maakt het vooral voor starters lastig om een woning te kopen. Je kunt namelijk maar 100% van de taxatiewaarde financieren. Bied je meer, dan moet je dat dus uit eigen zak betalen. Bovendien zijn de huizenprijzen inmiddels zo hoog, dat kopen voor starters sowieso lastiger wordt, zeker voor alleenstaanden.

Transparantie bij makelaars

Het overbieden buiten de randstad is geen verrassing; overbieden lijkt al een poosje de norm te zijn. Toch is dit systeem niet ideaal, want het is totaal niet transparent. Wat moet je bieden om een woning te bemachtigen? Voor welk bedrag is de woning verkocht? En hoe zit het met de gunfactor, en voorwaarde van financiering bijvoorbeeld? Het is lastig om een goede biedingsstrategie te bepalen wanneer je niet precies weet wat werkt. NVM heeft inmiddels een veiligheidstool ontwikkeld om de prijsvorming wat inzichtelijker te maken, maar nog niet veel makelaars maken daar gebruik van. Niet alle verkopers willen dit ook. 

Jouw makelaar buiten de randstad

Om op zoek te gaan naar jouw droomhuis én vervolgens het juiste openingsbod te bepalen, kun je natuurlijk onze professionele hulp inroepen. Wij weten wat het prijsniveau in de Overbetuwe en omgeving doet. Ook weten we of overbieden nodig is. Zo kunnen we samen alle opties tegen het licht houden, en een goed plan maken. Zo komt jouw droomhuis toch binnen handbereik!   Neem direct contact met ons op!

Compare listings

Vergelijken
Zoeken
Price Range From To
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij