Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Hoe vraag ik een energielabel aan?

Als eigenaar moet je bij de verkoop – en zelfs verhuur – van je woning een geldig energielabel hebben en beschikbaar stellen aan de koper of huurder. Heb je dit niet, dan kun je een boete krijgen. Dan loop je wellicht tegen de vraag aan: hoe vraag ik een energielabel aan?

 

Hoe vraag ik een energielabel aan?

Een energielabel is een label waarmee je aangeeft hoe energiezuinig een woning, auto of apparaat is. Je vraagt deze aan wanneer een woning nog geen geldig energielabel heeft, of wanneer deze verlopen is. Ook kun je het bestaande energielabel vernieuwen, bijvoorbeeld omdat je de woning energiezuiniger hebt gemaakt. Het energielabel blijft 10 jaar geldig. Een energielabel vraag je aan via een erkende energieadviseur. Deze adviseurs vind je hier. De kosten van een label liggen nu gemiddeld rond de €100,00 voor een appartement en €190,00 voor een eengezinswoning. We raden je aan om meerdere offertes op te vragen.

 

Het energielabel: waarom is het verplicht

Sinds 2008 is een energielabel verplicht bij oplevering, verkoop en verhuur van een woning. In januari van dit jaar veranderde de manier waarop je een label aan kon vragen. Dat kon voorheen nog online, nu niet meer. Energielabels drukken we uit in label A t/m G. Label A is een groen label en geeft aan dat uw woning zeer zuinig is. Woningen met een G-label zijn het minst energiezuinig. Door direct inzichtelijk te maken hoe energiezuinig een woning is, wordt het aantrekkelijker gemaakt om hierop in te zetten. Een label A is beter dan een label G. Die laatste zal meer kosten hebben aan extra isolatie en aan stoken.  Een energiezuinige woning betekent een lagere energierekening, minder CO₂-uitstoot en meer wooncomfort. En minder kosten aan isolatie (en in de toekomst dus minder gedoe).

 

Nieuw in het energielabel

Vanaf 1 augustus 2021  staat op alle nieuwe energielabels vermeld of de isolatie van de woning voldoet aan de ‘Standaard voor isolatie’. Hiermee wordt aangegeven of een woning makkelijk van het gas af kan. En of dak, vloer of ramen nog (extra) isolatie nodig hebben om over te stappen op een elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet. In slecht geïsoleerde woningen heeft een warmtepomp of aansluiting op het warmtenet namelijk geen zin. 

 

Een gratis warmtescan van jouw woning

Veel energie en warmte gaat verloren bij ramen, daken of ventilatie plekken. Dit komt door slechte isolatie. Zeker bij oude woningen kan dit een enorm verlies opleveren. Met speciale warmtecamera’s is dit helder in beeld te brengen. Je ziet direct waar jouw woning warmte – en dus energie – ‘lekt’. Wij bieden een gratis warmtescan bij onze professionele taxaties. Zo weet je precies waar de verbeterpunten zitten van je nieuwe woning.

 

Duurzame woningen, duurzame makelaar

Als duurzame makelaar hebben we oog voor de toekomst. Daarom bieden we de warmtescan aan bij de taxatie, en zijn we erkend BREEAM duurzaamheidsadviseur. Je kunt dan ook altijd bij ons terecht met vragen over duurzaamheid, isolatie of energie. Of het nu om de woning gaat die je wilt verkopen, of je nieuwe droomhuis. Dat zorgt voor een mooie toekomst, én het scheelt in de portemonnee. We helpen je graag!

Neem direct contact op voor meer info!

Compare listings

Vergelijken
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij