Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

WOZ waarde in 2012: gemiddeld 7% hoger

De gemiddelde WOZ-waarde van een woning bedroeg op 1 januari van dit jaar €290.000, een stijging van 7% ten opzichte van het jaar ervoor en de hoogste ooit. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De WOZ waarde is hoger omdat de prijzen van woningen nog steeds stijgen.

 

WOZ waarde in 2021 historisch hoog

Met een stijging van de WOZ waarde van 7% ten opzichte van het jaar ervoor (2020), meet het CBS de hoogste waarde ooit. Wel nam de gemiddelde WOZ-waarde van woningen minder hard toe dan in het voorgaande jaar. De sterkste stijging was te zien in Flevoland, Zuid-Holland en Friesland. In Flevoland steeg de gemiddelde woningwaarde bijvoorbeeld met 8,7 procent tot 262 duizend euro per woning. De gemiddelde waarde ligt er wel onder het landelijk gemiddelde van 290 duizend euro. 

 

De berekening van de WOZ waarde

De WOZ-waarde is de woningwaarde die gemeenten jaarlijks bepalen via een taxatie en die leidend is voor verschillende belastingen, zoals de afvalstoffenheffing. Hierbij gaat de gemeente uit van het bedrag dat de woning zou moeten opbrengen op 1 januari van het voorgaande jaar, in dit geval dus 1 januari 2020.

 

WOZ volgt huizenprijzen

De gemeentelijke WOZ volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen, maar met een jaar vertraging. Deze vertraging komt doordat woningen voor de WOZ in 2021 worden getaxeerd naar de hoogte van 1 januari van het voorgaande jaar, dus 1 januari 2020. 

 

Waar betaal je het meest?

De gemeente Bloemendaal kent met €778.000 de hoogste gemiddelde WOZ. In Pekela (Groningen) is deze met €148.000 het laagst. De verwachting is dat door de stijgende marktprijzen van woningen volgend jaar (2022) de WOZ-waarden van woningen gemiddeld tussen de 8,5 en 9,5% zullen stijgen. Maar dat is natuurlijk nog een beetje koffiedik kijken.

 

Aantal bezwaren was hoger, minder in behandeling

Als gevolg van de stijging van de WOZ-waarden van woningen door de marktontwikkelingen hebben gemeenten dit jaar meer bezwaren ontvangen tegen de WOZ. Het percentage woningen onder bezwaar is opgelopen tot 2,7% (vorig jaar op hetzelfde moment 2,4%) Ruim 97,3% van de WOZ-waarden van woningen wordt dus niet ter discussie gesteld.

Vorig jaar heeft 40% van de bezwaren die in behandeling werden genomen geleid tot een aanpassing van de WOZ. Dit percentage is de afgelopen jaren gedaald. Dit betekent dat een steeds kleiner deel van de belanghebbenden die bezwaar maken tegen de WOZ-waarde (geheel of gedeeltelijk) in het gelijk gesteld wordt.

 

Meer weten over WOZ?

Wil je meer weten over de WOZ, of wil je een onafhankelijke taxateur de waarde van je woning laten bepalen? Neem dan direct contact met ons op. Onze gecertificeerde taxateurs maken een grondig taxatierapport op, zodat je direct weet wat de waarde van je woning is. 

Neem direct contact op met het Woonhart

Compare listings

Vergelijken
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij