Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Nieuwe NHG-kostengrens

In 2022 zal de NHG-kostengrens stijgen van €325.000 naar €355.000. In januari 2022 ligt de gemiddelde huizenprijs naar verwachting rond de €400.000. Deze vaststelling is jaarlijks, en de nieuwe grens voor 2022 is daarmee bekend. Hoe zit het precies met de Nationale Hypotheek Garantie, en de nieuwe NHG kostengrens?

 

Nieuwe NHG kostengrens

Jaarlijks wordt het kostenplafond voor de aankoop van huizen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aangepast aan de waardeontwikkeling van woningen. Dat gebeurt met wat vertraging. Voor 2022 baseren ze de kostengrens op de gemiddelde koopsommen van de afgelopen 27 maanden  (tot en met augustus 2021), vermeerderd met 4% om beter aan te sluiten bij de gemiddelde woningprijs. 

 

Nieuwe NHG-kostengrens stijgt minder hard dan huizenprijzen

Volgens de NHG gaat de kostengrens wel mee met de marktwerking, maar stijgt of daalt deze niet even hard mee. De NHG-kostengrens gaat in een periode van stijgende woningprijzen dan ook minder hard omhoog en in een periode van dalende woningprijzen minder hard omlaag. Dit om stabiliteit te bewaren. Volgens het NHG wordt de woningmarkt zo niet onnodig opgejaagd in de huidige marktsituatie en niet onnodig afgeremd in een periode waarin veel verliezen gedekt moeten worden. De NHG-kostengrens stijgt per 1 januari 2022 daardoor van € 325.000 naar € 355.000. Als je energiebesparende maatregelen  meefinanciert dan is de grens 6% hoger, namelijk € 376.300 in 2022 (dat was € 344.500 in 2021).  

 

Lagere borgtochtprovisie 

In 2021 betalen woningkopers 0,7% over de hoogte van hun hypotheek voor het afsluiten van NHG. Per 1 januari 2022 zal de borgtochtprovisie dalen naar 0,6%. Als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit wordt borgtochtprovisie in rekening gebracht. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen staat dan garant voor de restschuld, als je door een ‘verplichte verkoop’ door echtscheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, inkomensdaling of het overlijden van een partner in de problemen bent gekomen.
Deze borgtochtprovisie wordt in rekening gebracht bij:
  • De aankoop van een nieuwe woning.
  • Het oversluiten van je hypotheek met NHG.
  • Het verhogen van je hypotheek met (alleen over het deel van de verhoging).

 

Wat is NHG?

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een vangnet. Hiermee krijgt de hypotheekverstrekker de garantie dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald als jij dat niet meer kunt doen. Bijvoorbeeld wanneer je gaat scheiden, arbeidsongeschikt raakt, je partner overlijdt of bij werkloosheid. Zowel jijzelf als de hypotheekverstrekker lopen met NHG minder risico: de hypotheek wordt altijd terugbetaald. Krijg je het financieel krapper door één van de oorzaken die NHG dekt? Dan wordt gekeken hoe de hypotheek voor jou weer betaalbaar wordt, zodat je in je huis kunt blijven wonen. Moet je toch verkopen en is de opbrengst kleiner dan de hypotheek? Dan kan NHG de restschuld kwijtschelden. Daarnaast krijg je korting op de hypotheekrente als je een hypotheek met NHG afsluit.
NHG:
  • Zoekt samen met de geldverstrekker naar oplossingen als je je hypotheek niet meer kunt betalen
  • Je krijgt korting op de hypotheekrente
  • Verduurzamingsmaatregelen kun je meefinancieren tot 106% van de woningwaarde
  • Zonder vast contract kan een hypotheek toch mogelijk zijn
  • Ook af te sluiten om een bestaande hypotheek te verhogen, zoals voor een verbouwing

 

Meer weten over een woning kopen met NHG (of zonder)

Door de stijgende woningprijzen vallen steeds meer huizen buiten de NHG grens. Wil je weten of jouw droomhuis in aanmerking komt voor NHG, en hoe je dat precies aanpakt? Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag.

Neem direct contact op voor meer info!

Compare listings

Vergelijken
Zoeken
Price Range From To
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij