Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Wat gebeurt er bij de inspectie van een woning voor de overdracht?

  • Home
  • Nieuws
  • Wat gebeurt er bij de inspectie van een woning voor de overdracht?

Bij de verkoop van een woning is het gebruikelijk dat er een inspectie plaatsvindt voordat de koop officieel gesloten wordt. Maar wat gebeurt er eigenlijk bij de inspectie van een woning voor de overdracht? En wie voert die laatste controle uit? Je leest het hier!

 

Wat gebeurt er bij de inspectie van een woning voor de overdracht?

De eindinspectie van een woning is een laatste controle. Bij het sluiten van de koop en het ondertekenen van het voorlopig koopcontract zijn afspraken gemaakt. In principe is het zo dat de woning moet worden opgeleverd in dezelfde staat als het was tijdens het sluiten van die koop. Tenzij dat dus anders is afgesproken. Wanneer inbouwapparatuur bijvoorbeeld onderdeel was van de koop, wordt er tijdens de inspectie gecontroleerd of die spullen er daadwerkelijk nog zijn, en ook of ze nog naar behoren werken.

 

Verborgen gebreken

Het kan zijn dat er op dit moment nog verborgen gebreken aan het licht komen. De woning is nu immers leeg, terwijl dat op het moment van de koop misschien niet zo was. Mocht dat gebeuren, dan kun je als koper in overleg gaan met de verkoper, en samen op zoek naar een mogelijke oplossing. De makelaar kan hier eventueel in bemiddelen. Die is namelijk – samen met de koper en de verkoper – aanwezig bij de eindinspectie, net als de aankoopmakelaar wanneer je die gebruikt hebt. Let op, het is belangrijk dat dit overleg plaatsvindt voordat de koop bij de notaris gesloten is. Vanaf het moment van de overdracht is de woning namelijk niet meer van de verkoper, en valt er niet meer te onderhandelen. Overigens is een verkoper verplicht om alle gebreken melden aan de koper. Dit heet de ‘mededelingsplicht’. Maar dat geldt uiteraard voor gebreken die bij hem of haar bekend zijn.

 

De inspectie van een woning is belangrijk

Vaak is het namelijk zo dat er tussen het moment dat de koper de woning heeft gezien en besloten heeft hierop te bieden, en het moment dat de sleutels overgedragen worden, een aantal maanden. In deze maanden kan er van alles gebeurd zijn met het huis of met onderdelen in/van het huis. Deze laatste controle is daarom enorm belangrijk. Bovendien is het ook een praktisch moment om de meterstanden op te nemen en andere dingen door te nemen, wellicht over hoe bepaalde dingen werken. 

Bij nieuwbouw is er geen inspectie, maar een opleveringskeuring.

 

Hoe lang duurt de eindinspectie van een woning?

Hoe lang de inspectie bij de verkoop van een huis duurt, is afhankelijk van de grootte van de woning, de afspraken die zijn gemaakt en de dingen waar je eventueel gaandeweg tegenaan loopt. Normaal gesproken is rond de drie kwartier/een uur voldoende. Maak eventueel een inspectierapport op, of controleer of de makelaar dat doet. Wil je meer weten over de inspectie, waar je op moet letten, of wil je een ervaren aankoopmakelaar in de arm nemen? Neem dan contact met ons op!

Neem direct contact op met de ervaren makelaars van het Woonhart

Compare listings

Vergelijken
Zoeken
Price Range From To
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij