Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Alles over vraagprijs, gunning en een koopovereenkomst

  • Home
  • Nieuws
  • Alles over vraagprijs, gunning en een koopovereenkomst

Moet een verkoper de vraagprijs accepteren als jij die biedt? Kan hij die vraagprijs nog verhogen of verlagen? Hoe zit het met gunning? En wanneer heb je nu precies een overeenkomst? Je leest het antwoord op die vragen hier.

 

Moet een verkoper een vraagprijs accepteren?

De Hoge Raad heeft bepaald dat de vraagprijs moet worden gezien als een uitnodiging tot het doen van een bod. Ook al biedt je dus precies de vraagprijs, dan nog hoeft een verkoper dat niet te accepteren: het bod ter hoogte van de vraagprijs is niet bindend. De vraagprijs is sowieso meer een suggestie, tegenwoordig ligt de uiteindelijke prijs vaak zelfs nog hoger dan de vraagprijs. Het is dus niet zo als met een auto die te koop staat, die van jou is wanneer je dat bedrag betaalt. 

Als je een bod doet op een woning, meld dan aan de verkoper:

  • Hoeveel je biedt
  • Hoelang het bod geldig is
  • Wanneer je in de woning wilt
  • Voorwaarden voor de koop, bijvoorbeeld dat de koop niet doorgaat als je geen hypotheek krijgt

Lees ook: 4 tips voor bieden op een huis

 

De vraagprijs is niet bindend

De vraagprijs is bedoeld om een potentiële koper uit te nodigen om de onderhandelingen aan te gaan.  Als een kandidaat-koper akkoord gaat met de vraagprijs, dan is de verkoper dus niet verplicht de woning te verkopen aan deze kandidaat. De verkoop ontstaat pas definitief op het moment dat de verkoper zijn goedkeuring geeft aan de kandidaat-koper. 

 

Wanneer ben je aan het onderhandelen?

Het doen van een bod voor de koop van een woning betekent nog niet dat je ook daadwerkelijk in onderhandeling bent. Vaak zal een makelaar aangeven dat hij het bod met de verkoper gaat bespreken. Pas als de verkoper reageert met een voorlopig akkoord of een tegenbod kan er worden gesproken van onderhandeling. Koper en verkoper zitten dan in de pre-contractuele fase. Tijdens de onderhandeling kan de verkoper doorgaan met andere bezichtigingen van de woning. Als de verkopend makelaar het idee heeft dat hij met een andere gegadigde tot een beter resultaat kan komen, dan staat het hem vrij om de onderhandelingen af te breken. Er is wel een bindend akkoord wanneer de verkoper het bod van de kandidaat-koper aanvaardt of wanneer de kandidaat-koper het tegenbod van de verkoper aanvaardt. Ga dus nooit lichtzinnig om met biedingen en aanvaardingen. Het zou ertoe kunnen leiden dat je een schadevergoeding moet betalen. Vrij snel na het bereiken van een akkoord wordt een koopcontract opgesteld, na ondertekening is de koop rond. Heb je ontbindende voorwaarden opgenomen, dan is de koop rond mits aan die voorwaarden wordt voldaan.

 

Kun je als verkoper terugkomen op een geaccepteerd bod?

Huizen gaan nog steeds als warme broodjes… Wat nu als je al een bod had geaccepteerd, maar een andere geïnteresseerde biedt ineens meer? Op grond van de wet heeft de koper na het tekenen van het koopcontract een bedenktermijn van 3 dagen. Soms is in het koopcontract afgesproken dat de verkoper ook een bedenktermijn heeft. De verkoper kan dan binnen de bedenktermijn van het contract af. Een bedenktermijn voor de verkoper komt echter niet vaak voor.

Een koper kan in principe niet terugkomen op het bod. Als de verkoper het bod heeft aanvaard, dan is er een akkoord (na de 3 dagen bedenktermijn). De koop is dan gesloten. Wil je later terugkomen op je bod, dan kan de verkoper een schadevergoeding eisen.

 

De woning gunnen

De makelaar bemiddelt slechts tijdens onderhandelingen. De verkoper bepaalt zelf met wie hij wil onderhandelen. Het kan ook zomaar zo zijn dat hij wil onderhandelen met iemand die juist wel een lager bod deed. Verplaats jezelf altijd in de positie van verkoper. Als hij een lager bod binnenkrijgt dan dat van jou maar het is toevallig zo dat hij het deze bieder, om welke persoonlijke reden dan ook, liever gunt, dan is hij daar volledig vrij in.

Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij