Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Kan een makelaar voor de koper en verkoper zijn?

  • Home
  • Nieuws
  • Kan een makelaar voor de koper en verkoper zijn?

Een verkoopmakelaar kent het huis, de verkopende partij, de omgeving en hij of zij is al bij het project betrokken. Kan die makelaar dan ook niet als aankoopmakelaar fungeren? Of je hebt een aankoopmakelaar in de arm genomen, die een perfect huis voor jullie in zijn verkoop portefeuille krijgt. Kan een makelaar dan voor de koper en verkoper zijn?

 

Kan een makelaar de koper en verkoper van een huis optreden?

Het antwoord daarop is in principe helder: nee. Dat mag niet. Dat is in jouw eigen bescherming. De makelaar heeft immers gevoelige informatie:

  • Wat is de laagste prijs waarvoor je wilt verkopen?
  • Wat zijn de minder leuke dingen aan het huis, die je niet van de daken hoeft te roepen (let op: verborgen verbreken verzwijgen mag niet, maar dat het rond een uur of 6 erg lastig is om een parkeerplek te vinden is informatie die je wellicht alleen op verzoek deelt)?
  • Voor kopers: hoeveel heb te besteden en wat kun je maximaal betalen?

De belangen van de kopende en verkopende partij zijn niet hetzelfde: de koper wil een tophuis, voor een zo voordelig mogelijke prijs. De verkoper wil een zo goed mogelijke prijs. Die belangen kunnen beter niet door één persoon worden behartigd, omdat ze niet dezelfde belangen zijn. Een makelaar zou bijvoorbeeld met zichzelf gaan onderhandelen. En het brengt de makelaar in een positie om de koper en verkoper tegen elkaar uit te spelen.

 

Een makelaar voor de koper en verkoper: Aankoopmakelaar of verkoopmakelaar

Wat is een verkoopmakelaar 

De verkoopmakelaar behartigt de belangen van de verkoper van een huis. Een verkoper schakelt een verkoopmakelaar in om hem/haar bij te staan bij de verkoop van een huis. Een verkoopmakelaar ondersteunt je tijdens het verkoopproces, zoals het bepalen van een vraagprijs, een strategie, bekendmaken dat je huis te koop staat (foto’s en video’s) en de bezichtigingen. Daarnaast helpt de makelaar je met papieren rompslomp.  

 

Wat is een aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar behartigt de belangen van de koper van een huis. Een aankoopmakelaar wordt vaak achterwege gelaten om kosten te besparen, maar kan minstens zo belangrijk zijn als een verkoopmakelaar. Een aankoopmakelaar kan je helpen tijdens de onderhandelingen en kijkt met een kritische blik naar de woning om zo te voorkomen dat je te veel betaalt, en de best mogelijke prijs te halen. 

 

Wanneer mag een aankoopmakelaar ook een verkoopmakelaar zijn

Een makelaar mag niet de aankoop én verkoop regelen van één woning. Hij of zij mag wel de aankoop en verkoop regelen van één persoon of familie. Degene die jouw huis verkoopt, mag dus wel als jouw aankoopmakelaar optreden voor je nieuwe droomhuis. Maar als hij of zij jouw huis verkoopt, mag diezelfde makelaar dus niet de belangen behartigen van de potentiële kopers.

 

Mag een makelaar echt nooit voor de koper en verkoper partij optreden?

De meeste makelaar zijn aangesloten bij belangenorganisaties als VBO, NWWI of NVM. Die organisaties hebben in hun regels staan dat makelaar nooit tegelijkertijd voor de kopende en verkopende partij mogen optreden. Ook niet een andere makelaar van hetzelfde makelaarskantoor, in de meeste gevallen (al wordt dit al wat grijzer gebied; het is in elk geval niet aan te raden) Wettelijk is het overigens niet verboden. In een heel enkel geval gebeurt het dus weleens, als beide partijen het daar heel nadrukkelijk over eens zijn. 

 

Jouw makelaar in Nijmegen en omstreken

Nieuwe woning aan het zoeken, of wellicht al gevonden? Of heb je een mooie nieuwbouwwoning te pakken weten te krijgen, en komt je oude woning binnenkort in de verkoop? Wij kunnen je helpen, zowel bij de verkoop als bij de koop van je nieuwe woning. In Gelderland: Nijmegen, Arnhem, Overbetuwe en omstreken. Bel gerust voor meer info!

Compare listings

Vergelijken
Zoeken
Price Range From To
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij