Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Wijken in Nijmegen: wonen in Nijmegen Noord

  • Home
  • Nieuws
  • Wijken in Nijmegen: wonen in Nijmegen Noord

Nijmegen Noord is een opkomend gedeelte van Nijmegen. Met de gloednieuwe Waalsprong, alle faciliteiten en toch die charme van de oude dorpen is dat ook niet zo gek. Lees alles over Nijmegen Noord, en waarom jij er misschien wel wilt wonen.

 

Wonen in Nijmegen Noord

Nijmegen Noord ligt – het zal je niet verbazen – aan de noordkant van Nijmegen. 

Binnen dit stadsdeel wordt de Waalsprong gerealiseerd. Hier worden bijna 17.000 woningen gebouwd. De dorpen Lent, Ressen en Oosterhout horen bij Nijmegen-Noord en ook worden hier nog volop nieuwe huizen gebouwd.

 

Nijmegen noord is populair

Het aantal inwoners in de wijk Nijmegen-Noord is met 7.785 personen gestegen van 13.080 in 2013 tot 20.865 in 2021 (dat is 60%). Er wonen 7.745 huishoudens in wijk. Op 11 januari 2022 telt de wijk Nijmegen Noord in totaal 10.036 adressen. Vooral tussen 2010 en 2020 werd er in Nijmegen Noord veel gebouwd, er kwamen toen 3821 adressen bij. Ook na 2020 zijn dat er al 1719.

brug van noord naar zuid

Wat is de Waalsprong?

Je komt hier de term ‘waalsprong’ wellicht tegen. Dit is het uitbreidingsgebied dat op grond van Nijmegen, Lent, Ressen en Oosterhout ligt. In Nijmegen Noord dus. De woningbouw moet hier in 2030 afgerond zijn. De Waalsprong heeft zich ontwikkeld naar een volwaardig deel van de stad. Er zijn al acht basisscholen en een middelbare school. Bewoners van Nijmegen ten zuiden van de Waal gaan vaker naar Noord. 

 

Ressen

Ressen is een kerkdorp verdeeld over de gemeente Lingewaard en de gemeente Nijmegen in de Nederlandse provincie Gelderland. Een gedeelte van Ressen is per 1 januari 1997 toegevoegd aan de gemeente Nijmegen, als onderdeel van de Vinex-locatie Waalsprong. Dit deel is een buurtschap die ongeveer 25 huizen telt en inmiddels als de woonwijk Ressen in Nijmegen is opgenomen. Het landschap van Ressen veranderde in de 20e eeuw, doordat de landbouwers steeds verder overschakelden op de fruitteelt als gevolg waarvan in de directe omgeving van Ressen vele boomgaarden werden aangeplant. Dat maakt het nu een heel mooie omgeving, zeker in de bloesemtijd.

 

Oosterhout (Nijmegen)

In de periode 1996-2009 was de woonplaatsnaam Oosterhout gemeente Nijmegen.  De wijk maakt deel uit van het stedenbouwkundig project de Waalsprong en ligt ten oosten van de gelijknamige plaats Oosterhout in de gemeente Overbetuwe. De wijk bestaat uit de buurten: De Elten, De Boomgaard, Het Nijland en Waaijenstein. Ook de nieuwe aan de Oosterhoutse plas gelegen wijk de Grote Boel maakt ook deel uit van Oosterhout. 

 

Lent

Hebben we het over Lent, dan hebben we het over het ‘oude’ dorp Lent. Daarnaast zijn er de woonwijken Visveld en Laauwik, met een meer stedelijke opzet, waarin het dorpse karakter nog voelbaar is. Oorspronkelijk was het een dorp en tot 1818 ook een zelfstandige gemeente recht tegenover de stad Nijmegen. In het kader van de Waalsprong is Lent onderdeel geworden van de gemeente Nijmegen. Lent is van oudsher de laatste oversteekplaats voor het noord-zuidverkeer over de Waal. De Waal was namelijk tot voor de aanleg van de kribben een serie ondiepe, meanderende geulen. Lent speelt een belangrijke rol in de zogeheten Waalsprong. In het kader van deze stadsuitbreiding van Nijmegen staat voor de kern de status van ‘stadseiland’ in het vooruitzicht. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk zo’n 17.000 woningen komen te staan op Lents grondgebied, naast diverse nieuwe voorzieningen, en een uitgebreid merengebied in de Landschapszone Nijmegen. 

 

De voorzieningen in Nijmegen Noord

In Nijmegen Noord is een grote bioscoop (Cinemec), en natuurlijk de Klif, waar o.a. een theater en bibliotheek te vinden is. Sporten kun je in sportpark OSC, waar voetbalvelden, een speeltuin en een skatepark elkaar afwisselen. CWZ Waalsprong is geen volwaardig ziekenhuis, maar je kunt hier wel terecht voor bijvoorbeeld röntgenfoto’s of bloedonderzoek. Je kunt er gratis parkeren, waar zie je dat nog? De wijk is bovendien heel kindvriendelijk en veilig.

 

Recreatie 

Aan de overkant van de Waalkade, in Nijmegen stad, zie je Nijmegen-Noord en het rivierpark. Het rivierenpark is aangelegd omdat rivieren steeds meer water te verwerken krijgen. Om overstromingen te voorkomen en bewoners te beschermen tegen de kracht van het water is de dijk bij Nijmegen-Lent 350 meter landinwaarts gelegd. Zo kwam er ruimte om een nevengeul voor de Waal aan te leggen. Die geul, de Spiegelwaal, biedt bij hoog water extra capaciteit voor waterafvoer, zodat er minder opstuwing is. Midden in de Waal ligt nu een eiland, waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen of watersporten kunt beoefenen. 

 

Wonen in Nijmegen Noord

Wonen in Nijmegen Noord wordt steeds populairder. In de afgelopen jaren zijn er gelukkig ook veel nieuwe woningen bij gekomen. Uiteraard zijn wij dé makelaar in Nijmegen, en kun je bij ons terecht voor een groot aanbod van droomwoningen. Wil jij je huis in Nijmegen Noord juist verkopen? Dan helpen wij je met een slimme strategie, en nemen we je een hoop werk uit handen. Waarom niet?

 

Neem direct contact op met jouw makelaar in Nijmegen

Compare listings

Vergelijken
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij