Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Wijken in Nijmegen: Benedenstad

Benedenstad in Nijmegen is de oudste kern van het huidige Nijmegen, is de woonwijk tussen de Waalbrug en de Spoorbrug op het glooiende gebied van de Waalkade tot het stadscentrum ter hoogte van de Burchtstraat en de Lange Hezelstraat. Lees alles over deze wijk in Nijmegen, en hoe het is om te wonen in Benedenstad.

 

Benedenstad Nijmegen: een rijke geschiedenis

Van rond 70 tot 180 na Chr. lag aan de Waalkade, onderaan de Valkhofheuvel een Romeinse nederzetting. Deze nederzetting vormde, samen met het erboven gelegen gebied van Valkhof en Oppidum Batavorum, het begin van de huidige binnenstad. Tot de afbraak van de vestingwerken was de Benedenstad een buurt met grote huizen. Na 1880 betrokken de rijke burgers nieuwe huizen buiten de oorspronkelijke wallen en hierdoor verpauperde de Benedenstad. Ook de bouw van de Waalbrug, pal naast het centrum zorgde voor economische neergang.

 

De Waalbrug

De komst van de Waalbrug in 1936 was voor de stad als geheel een lang gekoesterde wens, maar hij betekende voor de Benedenstad de genadeslag. De pont die Nijmegen met het noorden verbond en die aanlegde aan de Waalkade nam men uit de vaart . Met de handel verdween “het hert uut de onderstad”. De bedrijvigheid verdween en het stadsdeel verpauperde. Het bombardement in 1944 legde hele straten in puin. De wijk moest na de Tweede Wereldoorlog gesaneerd worden, maar de gemeente verschoof haar aandachtspunt naar andere delen van de stad.

 

Benedenstad nu

Vanaf 1972 bouwde ze er, uitgaande van sociale woningbouw, kleinschalig. Het speciaal opgerichte Buurtcomité Benedenstad nam hierin het voortouw. Eerst begon het kleinschalig, waarbij het stratenpatroon en het dakenplan intact bleven. Op de mooie zichtlocaties aan de Waalkade kwamen dure appartementen. Dankzij het behoud van het middeleeuwse stratenpatroon op het zeven heuvels terrein en de herbouw met sociale woningbouw werd de Benedenstad aangewezen als beschermd stadsgezicht, waardoor er een enorme subsidie mogelijk werd. Daardoor is de buurt nu authentiek en sfeervol, zeker niet meer verpauperd.
In het stadsdeel Centrum kan onderscheid worden gemaakt tussen de wijk Stadscentrum en de wijk Benedenstad. In de wijk Stadscentrum treffen we de meeste horeca, detailhandel en culturele functies aan, maar ook de wijk Benedenstad met o.a. haar oostelijke Waalkade, Valkhofpark, Musea en de Commanderie heeft stedelijke functies. Benedenstad is meer een woonwijk dan het Stadscentrum.

 

Het groene balkon in Nijmegen

In de Benedenstad van Nijmegen tussen het stadscentrum en de Waal bevindt zich het Groene Balkon. Het Groene Balkon is ook de naam van het saneringsplan voor de wijk. Dat is het plan dat in stroomversnelling kwam door het bombardement in de oorlog. Dit Groene Balkon voltooide men nooit compleet. In het wederopbouwplan van de gemeente ging de aandacht vooral uit naar andere stadsdelen. Nu bedoelen ze met het Groene Balkon vaak een keermuur , die het hoogteverschil tussen het op een heuvelrug gelegen stadscentrum afscheidt van de lager liggende Waalkade.

 

Wonen in Benedenstad Nijmegen

Het aantal inwoners in de buurt is met 35 personen afgenomen van 2.830 in 2013 tot 2.795 in 2021 (dat is 1,24%). De gemiddelde woningwaarde in de buurt Benedenstad is met €39.000 toegenomen, van €187.000 in 2013 tot €226.000 in 2020 (dat is 21%). De gemiddelde vraagprijs op Funda is op dit moment €347857. Wil jij wonen in Benedenstad Nijmegen, of ben je op zoek naar een makelaar om je woning in Nijmegen te verkopen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Compare listings

Vergelijken
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij