Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Hypotheek oversluiten wordt vaker gedaan (en een taxatie is dan nodig)

  • Home
  • Nieuws
  • Hypotheek oversluiten wordt vaker gedaan (en een taxatie is dan nodig)

De rente is laag. Hierdoor worden meer hypotheken dan ooit overgesloten. Logisch, we willen allemaal zo min mogelijk vaste lasten. Wil je ook profiteren van de lage rentestanden, en je hypotheek oversluiten? De taxatie regelen wij voor je!

 

Hypotheek oversluiten vanwege historisch lage rente

In de maand augustus registreerde het Hypotheken Data Netwerk (HDN) 34 procent meer oversluitingen van hypotheken vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de historisch lage rente. Op dit moment staat de rente op tien jaar bij ABN AMRO op een historisch dieptepunt van 1,01 procent, bij Rabobank is dat met 1,08 procent het laagste peil in twintig jaar. ING vraagt 1,21 procent, het laagste niveau in al zeker zeven jaar. 

 

Wat betekent dit voor de huizenprijzen?

Hoe lager de hypotheekrentes, hoe hoger de huizenprijzen en omgekeerd. Het bezitten van een huis wordt goedkoper, de vaste lasten zijn lager dankzij die lage rente. Mensen zijn dan vaak bereid om meer te betalen, en kunnen die lasten dan ook dragen. De aankoopprijs van woningen stijgt. Volgens het HDN laat gemiddeld aangevraagde hypotheeksom een stijgende trend zien. Deze is 2,7% gestegen ten opzichte van augustus vorig jaar van € 258.000 naar € 265.000.

 

Hoe sluit je een hypotheek over (de taxatie verzorgen wij!)

Je hypotheek oversluiten houdt in dat je afscheid neemt van je huidige bank en een nieuwe hypotheek afsluit bij een andere bank. Het proces voor het oversluiten van je hypotheek werkt daarom voor een groot deel hetzelfde als het afsluiten van een nieuwe hypotheek, wanneer je bijvoorbeeld een ander huis hebt gekocht. De geldverstrekker kijkt daarbij naar je inkomen, de waarde van je woning en de rentestand. Dit houdt ook in dat je jouw woning opnieuw moet laten taxeren. Uiteraard kunnen wij dit voor je regelen, als makelaar en taxateur in Nijmegen, Arnhem en Overbetuwe.

Vraag direct een offerte aan voor een taxatie

Hypotheekrente ook langer vast

Volgens de Hypotheekshop zetten kopers de rente ook steeds langer vast. Het kleiner geworden verschil in prijs tussen de verschillende rentevaste perioden heeft ertoe geleid dat consumenten hun hypotheekrente steeds langer zijn gaan vastzetten. Bedroeg de gemiddelde duur in 2011 (nieuwe hypotheken, meting door HDN) nog minder dan tien jaar (8,9 jaar), dit jaar is dat opgelopen tot gemiddeld 19 jaar. Met name de laatste twee jaar is het gemiddelde fors gestegen, doordat vaker wordt gekozen voor 20 en 30 jaar vast. Nog een opvallend detail: normaal gesproken kiezen starters over het algemeen voor langere renteperioden dan doorstromers en oversluiters. Dit jaar lijken het juist de oversluiters die op dit moment kiezen voor de langste renteperioden. Sinds 2017 zijn oversluiters hun rente gemiddeld vijf jaar langer gaan vastzetten, terwijl dit bij starters beperkt is gebleven tot ruim twee jaar.

 

Geld besparen? Hypotheek oversluiten

Het oversluiten van je hypotheek kan dus geld besparen! De aanvraag van een nieuwe hypotheek is vergelijkbaar met het afsluiten van je huidige hypotheek. Je hebt dus een taxatierapport van de woning nodig. Uiteraard verzorgen we die graag voor je. 

Neem direct contact op voor meer info!

Compare listings

Vergelijken
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij