Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Huizenprijzen blijven stijgen: record toename in mei

  • Home
  • Nieuws
  • Huizenprijzen blijven stijgen: record toename in mei

De huizenprijzen zijn (opnieuw) met recordsnelheid gestegen. Koopwoningen zijn momenteel 12,9 procent duurder dan één jaar geleden. Dat is de snelste stijging sinds april 2001. Dat de huizenprijzen blijven stijgen meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van informatie uit het Kadaster. 

 

Huizenprijzen blijven stijgen

Het is al de vierde maand op rij dat het CBS constateert dat de huizenprijzen met dubbele cijfers zijn gestegen, maar de toename in mei was de grootste tot nu toe in dit jaar. Het CBS kijkt hierbij uitsluitend naar de prijzen van bestaande koopwoningen, en dus niet naar nieuwbouwwoningen. In april stegen de prijzen al, met maar liefst 11,5 procent. De maand mei gaat daar zelfs nog overheen. In de afgelopen twintig jaar kwam het niet voor dat de huizenprijzen zo snel stegen. 

Prijzen stijgen al sinds 2013

Het CBS en het Kadaster meten de prijsontwikkeling van alle bestaande koopwoningen in Nederland en maken gebruik van de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd. Hiervan maken ze maandelijks een rapport op. Uit die data blijkt dat de huizenprijzen blijven stijgen. Vergeleken met 2013, toen de woningmarkt op een dieptepunt zat, zijn huizen inmiddels twee derde duurder.

 

Ondanks Corona blijft de markt groeien

Onderzoekers van De Nederlandsche Bank (DNB) verwachtten een jaar geleden nog dat de huizenprijzen door de coronacrisis in een dip zouden belanden. Maar dat blijkt tot nu toe niet het geval, want huizenprijzen blijven stijgen. Ook de Nederlandse Vereniging van Makelaars merkt dat de ‘prijs steeds verder af komt te staan van de waarde van de woning’, vertelde voorzitter Onno Hoes eerder dit jaar aan RTL Z. “Het is steeds meer: wat kan ik betalen? En niet: wat is de woning waard?”

 

Wel minder transacties

Die krapte op de woonmarkt is ook terug te zien in het aantal transacties. Dat aantal liep namelijk wel terug. Volgens het Kadaster zijn er in mei iets meer dan 16.000 huizen verkocht. Dat is 12,1% minder dan het aantal transacties in dezelfde maand vorig jaar. Het is eveneens de eerste daling van het aantal huizenverkopen sinds halverwege vorig jaar. De krapte in het aanbod drijft de prijzen op: potentiële kopers bieden nog steeds tegen elkaar op.

 

Woning kopen of verkopen

Wil jij je woning verkopen, omdat deze nu flink meer waard is geworden? Uiteraard kunnen we je helpen. We kunnen een goede prijs bepalen, net als een slimme verkoopstrategie. Én we zoeken mee naar je nieuwe woning! In deze tijd van krapte maakt een aankoopmakelaar vaak het verschil.

 

Neem direct contact op voor meer info!

Compare listings

Vergelijken
Zoeken
Price Range From To
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij