Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Bureauwaardering: goedkope taxatie is nog mogelijk!

  • Home
  • Nieuws
  • Bureauwaardering: goedkope taxatie is nog mogelijk!

Het is momenteel niet meer mogelijk om een computermodel gestuurde taxatie te gebruiken om een hypotheek af te sluiten. Op 1 juli jl. gingen de EBA guidelines in, die dit verbieden. Er is wel een goed alternatief om de kosten van een taxatie wat te drukken: de bureauwaardering. Lees alles over hoe je kunt besparen op een dure taxatie. Spoiler alert: bij Het Woonhart kunnen we je uitstekend helpen met een bureauwaardering.

Bureauwaardering 2021

Vanaf 1 juli moet iedereen voor nieuwe leningen gebruik maken van een fysieke taxatie. Dat zijn de nieuwe regels. Er is een uitzondering gemaakt voor financieringen tot maximaal 90% Loan to Value. Wanneer je dus 10% van de aankoopwaarde zelf finaciert.  In dat geval mag je gebruik maken van de Bureauwaardering. Dit betreft een hybride taxatie waarbij de taxateur zijn marktwaarde vaststelt en deze gebruikt om de geleverde modelwaarden goed of af te keuren.

Computertaxaties mogen niet meer

Per 1 juli is het banken niet meer toegestaan hypotheken te verstrekken, over te sluiten of te verhogen op basis van alleen een modelmatige taxatie. Dat terwijl het modelmatig taxeren – computertaxatie – in Nederland de afgelopen vier jaar juist enorm in opmars kwam. Dat betekent dat taxaties voor het oversluiten van een hypotheek veel duurder worden.

Wat is een Bureauwaardering?

Een bureauwaardering wordt ook wel hybride taxatie genoemd. De ‘taxatie’ gaat via een computersysteem, en maakt gebruik van de gegevens van het huis (woonoppervlak, locatie, etc.). Het taxatiesysteem kijkt welke huizen in de buurt verkocht zijn, voor welke prijzen. Dit baseert het systeem op gegevens van het kadaster. Er worden minsten 25 vergelijkbare woningen gezocht, en dat vormt de basis van de waardebepaling. Uiteindelijk beoordeelt, evalueert en keurt een taxateur deze modelwaarde. 

Taxateur Twan
Het woonhart makelaardij taxatie

Voordelen van een bureauwaardering

Deze vorm van taxatie kan gebruikt worden voor de aankoop van een woning en het oversluiten van een hypotheek. Deze is voordeliger dan een uitgebreid taxatie rapport, omdat er niemand fysiek hoeft te komen om het pand of de woning te inspecteren. Zo ben je dus veel voordeliger uit. Een bureauwaardering gebruik je  voor de aankoop van een woning en eventueel voor het oversluiten van een hypotheek. In beide gevallen mag het hypotheekbedrag maximaal 90 procent van de marktwaarde bedragen.

Eindoordeel is bij de hypotheekverstrekker

Er zijn gevallen waarin de hypotheekverstrekker toch om een volledige taxatie vraagt. In dat geval komt er wel een taxateur langs om de woning te beoordelen. Uiteraard kun je in beide gevallen terecht bij het Woonhart. Wij voeren veel bureauwaarderingen uit, maar onze erkende taxateurs kunnen ook een volledige taxatie uitvoeren. Overleg met de hypotheekverstrekker, of vraag direct om advies. 

 

Compare listings

Vergelijken
Zoeken
Price Range From To
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij