Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Hoeveel kan ik overbieden?

De huizenmarkt is overspannen. Dat betekent dat je in de meeste gevallen moet overbieden om een huis te kunnen kopen. Maar daar zitten nog wat haken en ogen aan. Stel jezelf van tevoren de vragen: heb ik wel de financiële ruimte om over te bieden? En hoeveel kan ik overbieden?

 

Hoeveel kan ik overbieden?

Om een huis te kopen, is er in de meeste gevallen een hypotheek nodig. Die hypotheek kun je afsluiten voor 100% van de marktwaarde. Maar omdat er op het moment meer kopers op de markt zijn, dan dat er huizen te koop worden gezet, is de markt overspannen. Er wordt veel overgeboden: een prijs die boven de vraagprijs ligt. In veel gevallen ligt het bedrag dat daadwerkelijk betaald wordt ook boven de marktwaarde – die vastgesteld is in een officieel taxatierapport. Er is dan een deel dat je niet kun meefinancieren.

 

Jouw financiële ruimte 

Hoeveel je kunt overbieden, is dus voor een groot deel afhankelijk van de financiële ruimte die je hebt. Die kun je halen uit:

  • Spaargeld
  • Leningen of giften van familie
  • Overwaarde uit een vorig huis

Natuurlijk is de hoogte van het bedrag dat je kunt lenen van belang. Houd er rekening mee dat het niet prettig is om elke maand geld bij elkaar te moeten schrapen om de betalingen rond te krijgen. Een beetje leven is ook wel prettig. Maak dus een realistische inschatting op basis van alle inkomsten en uitgaven.

 

De maximale hypotheekwaarde

Op twee manieren is er een maximering van het bedrag dat je kunt lenen. Ten eerste op basis van het inkomen. Een bank wil je tot een bepaald bedrag lenen gebaseerd op het inkomen en bepaalde uitgaven worden hiermee verrekend. Schulden, alimentatie en een private leaseauto verlagen bijvoorbeeld het bedrag wat je maximaal kunt lenen. De tweede maximering is gekoppeld aan het huis dat je koopt. Je kunt maximaal 100% van de waarde van het huis aan hypotheek krijgen. Het feit dat jij bereid bent een bepaald bedrag voor een huis te betalen, zegt nog niet dat de waarde van het huis in de praktijk niet lager is. 

 

Eigen kapitaal is een bonus

Heb je spaargeld, beleggingen of op een andere manier eigen kapitaal. Dan heb je op de woningmarkt nu wel een voordeel. Heb je dat niet, dan wordt overbieden vaak lastig. En kun je niet overbieden, dan zul je al snel in een lagere prijsklasse moeten zoeken, zodat je daar alsnog kunt overbieden. De meeste woningen gaan nu eenmaal voor een hoge prijs weg. Met eigen geld heb je meer te besteden. En vergeet niet dat je de kosten koper ook meestal uit eigen zak moet betalen!

 

Hoeveel kan ik overbieden? – Vraag de expert

Maar ja, nu heb je een huis gezien dat je heel graag wil hebben. En je bent al een paar keer een leuke woning misgelopen! Hoe pak je het kopen van een huis dan aan? Een aankoopmakelaar in de arm nemen is een goed idee. Zij kennen de waarde van woningen in de omgeving, kunnen je misschien zelfs op een woning wijzen nog voordat die daadwerkelijk openlijk op de markt komt en kunnen voor je bemiddelen. Bovendien kennen ze de financiële regels, en kunnen je op dat gebied ook adviseren. Vergeet niet dat het grote consequenties heeft wanneer je een woning koopt die je eigenlijk niet kunt betalen. Je zit zo 30 jaar aan die consequenties vast. Goede informatie en even sparren met een expert zijn dus geen overbodige luxe! De ervaren makelaars van het Woonhart helpen je graag!

 

Neem direct contact op met de ervaren makelaars van het Woonhart

Compare listings

Vergelijken
Zoeken
Price Range From To
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij