Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Hoe kies je een makelaar voor de verkoop van je woning?

 • Home
 • Nieuws
 • Hoe kies je een makelaar voor de verkoop van je woning?

De verkoopmakelaar neemt je enorm veel werk uit handen bij de verkoop van je woning. Hij of zij regelt advertentieteksten, foto’s van de woning, de plaatsing op Funda, het onderhandelen met potentiële kopers en het opstellen van de koopakte. Een goede makelaar verdient zijn gage dubbel en dwars terug. Maar hoe kies je een makelaar voor de verkoop van je woning?

 

Makelaar kiezen voor de verkoop van je woning

Bij het kiezen van een makelaar voor de verkoop van je woning, zijn een aantal dingen waar je aandacht aan kunt besteden. Let bijvoorbeeld op de communicatieve vaardigheden. Kan hij goed luisteren? Hoe zou je hem beoordelen als potentiële koper?

Kies een makelaar die is aangesloten bij brancheorganisatie NVM, Vastgoedpro of VBO. Dit geeft je zekerheid dat je daadwerkelijk met een professional te maken hebt. Laat vervolgens een aantal makelaars een offerte uitbrengen. Zorg ervoor dat de offertes duidelijk antwoord geven op de volgende vragen: 

 • Hoe zit het met de intrekkingskosten? 
 • Welke werkzaamheden vallen onder de courtage en eventuele opstartkosten en welke niet? 
 • Welke bijkomende kosten kun je nog verwachten, zoals fotografie of advertentiekosten? 
 • Zijn de genoemde bedragen inclusief of exclusief btw? 

 

Lees ook: Wat kost een makelaar?

 

Past de makelaar bij jouw woning?

Niet alle woningen zijn gelijk, net als makelaars. Of de makelaar die je voor ogen hebt, ook de juiste potentiële kopers aantrekt, kun je een beetje van tevoren inschatten. Let bijvoorbeeld op de volgende dingen:

 • Wat is de verkoopsnelheid
 • Past jouw huis in het portfolio van de makelaar?
 • Heeft de makelaar al ervaring in jouw regio?
 • Wat zegt jouw eigen gevoel
 • Nodig altijd meerdere makelaars uit
 • Vergelijk de diensten
 • Komen er nog extra kosten bij?

 

Hoe kies je een makelaar: bekijk recensies

Op Funda worden makelaars door hun klanten beoordeeld. Deze recensies geven jou een indicatie. Ervaringen van mensen uit jouw omgeving met makelaars zijn vaak ook waardevol. Het Woonhart wordt door klanten beoordeeld met een 9.3!

 

Ga niet alleen op de prijs af

Natuurlijk wil jij bij de verkoop van je huis zo voordelig mogelijk uit zijn. Het is daarom verleidelijk om te kiezen voor de goedkoopste makelaar, maar dat is niet altijd de beste keuze. De kwaliteit van makelaars loopt sterk uiteen en de voordeligste partij is zeker niet altijd de beste. Kes je voor een wat duurdere concurrent, dan kan het gemakkelijk zijn dat die zichzelf terugverdient door een (veel) hogere verkoopprijs te onderhandelen.

 

Een verkoopmakelaar uit de buurt

In veel gevallen kan het een goed idee zijn om een makelaarskantoor in te schakelen die bekend is met de locatie. Een lokale makelaar kent de markt en weet vaak goed wat er speelt in omgeving. Deze aspecten kunnen worden meegenomen om de juiste vraagprijs te bepalen. Een bijkomend voordeel van een lokale verkoopmakelaar kan zijn dat die al bekend is met andere potentiële kopers. Een lokale verkoopmakelaar heeft dus al een portfolio van potentiële huis kopers. Dit kan helpen om het huis snel te verkopen. 

 

Funda deed onderzoek

68% van de doorstromers (een woning verkopen en een nieuwe woning kopen) kiest ervoor om een verkoopmakelaar in te schakelen voor de verkoop van hun huis. Dat blijkt uit onderzoek van funda onder 1121 respondenten. 19% van hen twijfelt en 13% zou liever zelf zijn huis verkopen. Bij de groep die woningen vekopen, maar geen nieuwe woning meer kopen, ligt dat percentage zelfs nog wat hoger. Daarvan zal zelfs 76% van de verkopers direct naar een makelaar stappen, volgens de verzamelde data.

 

Het Woonhart, jouw makelaar

Verkoop je een woning in de omgeving van Nijmegen, Arnhem, Overbetuwe of Nederbetuwe? Neem dan contact op met het Woonhart. Onze persoonlijke aanpak heeft ons al veel lovende recensies opgeleverd. En een offerte is vrijblijvend!

Compare listings

Vergelijken
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij