Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Energieprijzen stijgen! Tips om energie te besparen

  • Home
  • Nieuws
  • Energieprijzen stijgen! Tips om energie te besparen

Het is volop in het nieuws: de fikse stijging van de energieprijzen. De consument gaat aanzienlijk meer betalen voor de energie die hij afneemt. Ondanks de geplande compensatie, kan het zijn dat je nog steeds meer gaat betalen dan je gewend bent. Met deze tips lukt het hopelijk om energie te besparen en zo toch een lage energierekening te behouden (of in elk geval niet hoger).

 

Energie besparen? Word bewust van je gebruik

Vaak zijn we ons helemaal niet bewust van ons energiegebruik. Dat is logisch, de lampen branden, en het huis is lekker warm. Maar door wat bewuster te zijn van het feit dat daar (dure) energie voor nodig is, is het makkelijker om lichten uit te doen in ruimtes waar je niet bent, en om de verwarming lager te zetten als je niet thuis bent. Denk ook aan apparaten in stand-by modus. Volgens een Amerikaanse studie verbruikt een elektronisch apparaat 75% van zijn energie, als deze stand-by staat. Hoe kun je weten of een apparaat nog stroom verbruikt? Bij een sommige apparaten is dit makkelijk te zien, zoals het lampje dat brand van de televisie als deze stand-by staat. Of de telefoonlader die warm aanvoelt in het stopcontact, zonder dat er een telefoon aan zit. Denk er dus aan.

 

Gebruik een slimme thermostaat

Een groot deel van de energierekening bestaat uit de kosten voor gas. Het grootste deel daarvan komt door het gebruik van de verwarming. Hierop kan op verschillende manieren bespaard worden. Een slimme thermostaat kan ervoor zorgen dat je veel bespaart op de gasrekening. Deze thermostaat kan automatisch de verwarming uit of lager zetten op momenten dat je slaapt, of niet aanwezig bent. Zo vergeet je nooit de verwarming uit te zetten op momenten dat deze niet nodig is. Daarnaast heb je ook inzicht op je verbruik, wat kan helpen met energie besparen.

Na het installeren van deze slimme thermostaat, bespaar je veel energie zonder dat je comfort er onder lijdt. Gemiddeld bespaart een slimme thermostaat zo’n €150 per jaar op de energierekening.

 

Vervang gloeilampen

Traditionele gloeilampen verbruiken een buitensporige hoeveelheid elektriciteit en moeten vaker worden vervangen dan hun energiezuinige alternatieven. Halogeengloeilampen, compacte fluorescentielampen (CFL’s) en lichtemitterende diodelampen (LED’s) verbruiken 25 tot 80% minder elektriciteit en gaan 3 tot 25 keer langer mee dan traditionele gloeilampen.

Hoewel spaarlampen in de winkel duurder zijn, betekent hun efficiënte energieverbruik en langere levensduur dat ze op de lange termijn minder kosten.

 

Verlaag uw kosten voor waterverwarming

Waterverwarming is een belangrijke factor in je totale energieverbruik. Behalve de aanschaf van een energiezuinige boiler (of combi-ketel) zijn er drie methoden om uw verwarmingskosten te verminderen: 

  • je kunt minder warm water gebruiken
  • de thermostaat van de boiler lager zetten
  • de boiler en de warm- en koudwaterleidingen isoleren

Als je overweegt uw boiler door een meer efficiënt model te vervangen, houd dan rekening met twee factoren: het type boiler dat aan jouw behoeften voldoet en het soort brandstof dat deze gebruikt. Boilers zonder tank zijn bijvoorbeeld energiezuinig, maar ze zijn ook een slechte keuze voor grote gezinnen, omdat ze niet geschikt zijn voor meervoudig en gelijktijdig gebruik van warm water. Efficiënte boilers kunnen tussen 8% en 300% energiezuiniger zijn dan een conventionele boiler.

 

Douche minder lang om energie te besparen

Helemaal zodra de ‘r’ weer in de maand zit, is een lange douchebeurt om lekker op te warmen natuurlijk heel fijn. Dat vindt ook je energiemeter, die flink staat te draaien en geld staat te slurpen. Juist hier valt voordeel te behalen. Een gemiddelde douchebeurt duurt 9 minuten. Wanneer jullie – als gezin – geen 9 minuten maar 5 minuten onder de douche doorbrengen, bespaar je jaarlijks 15.000 liter warm water en 90 m3 gas. Dat is een besparing van gemiddeld € 70,- per jaar. Het timen van je douche levert dus echt geld op. Combineer dit met een waterbesparende douchekop en de energierekening wordt zelfs nog lager.

 

Isoleer je woning

Ondanks dat het misschien niet tocht in huis, kun je in de winter nog steeds warmte verliezen in de woning wanneer deze niet goed is geïsoleerd. Voorbeelden van isoleren zijn dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Voor deze vormen van isoleren is in sommige gevallen subsidie beschikbaar gesteld. Een andere manier van isoleren is HR++ dubbel glas, deze houdt warmte binnen en kou buiten. Mocht je willen verhuizen, of een taxatie nodig hebben: bij een taxatie maken wij een gratis warmtescan van jouw woning.

Compare listings

Vergelijken
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij