Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Wat is hypotheekrenteaftrek precies?

Een hypotheek is een lening die je afsluit om een huis te kopen. Over die lening betaal je rente: de hypotheekrente. Om huizenbezit te stimuleren, is deze rente aftrekbaar van de belasting. Dit wordt de hypotheekrenteaftrek genoemd. Hoe zit het daar precies mee?

 

De hypotheekrenteaftrek – voor wie is het?

 Hypotheekrenteaftrek is een belastingvoordeel voor huiseigenaren. Heb je een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek, dan heb je recht op hypotheekrenteaftrek. Om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek is het sinds 1 januari 2013 verplicht om je (nieuwe) hypotheek af te lossen. Woon je in een koophuis en heb je een hypotheek waar je hypotheekrente voor betaalt? Dan heb je in de meeste gevallen recht op hypotheekrenteaftrek. Je mag de rente dan aftrekken van je inkomen. Je krijgt daardoor een deel van je hypotheekrente terug.

 

Hoe werkt het precies?

De hypotheekrenteaftrek is niet alleen een aftrekpost. Het begint met een fiscale bijtelling voor de bezitter van de eigen woning: het eigenwoningforfait. Daarna is er pas sprake van belastingaftrek: de aftrekbare rente en aftrekbare kosten over het voor de eigen woning geleend geld. Per saldo komt dat uit op een aftrek, waardoor u minder belasting betaalt over uw inkomen.

 

Eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait is een bedrag dat bij uw inkomen in box 1 opgeteld wordt. Deze bijtelling krijgt je als je eigenaar bent van een woning waarin je zelf woont. Het bedrag van het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van het huis.

Na deze bijtelling is er sprake van belastingaftrek, zoals de hypotheekrenteaftrek en de aftrekbare kosten die je hebt gemaakt voor het kopen van de woning. Door het optellen van het eigenwoningforfait en de belastingaftrek betaal je uiteindelijk meestal minder belasting over je inkomen.

 

Rekenvoorbeeld hypotheekrenteaftrek

Stel je bruto jaarinkomen is €40.000, waarover je een wettelijk bepaalde 37,10% inkomstenbelasting betaalt, wat neerkomt op €14.840. Je bruto maandlasten (rente plus aflossing) zijn €500 en je hebt het afgelopen jaar €2.500 hypotheekrente betaald. 

De som ziet er dan als volgt uit: het inkomen van €40.000 min de hypotheekrente van €2.500 bedraagt €37.500. Over dit bedrag wordt nu inkomstenbelasting berekend. Dus 37,10% van €37.500 is nog maar €13.912,50. Dat houdt een belastingvoordeel in van €927,50 per jaar, ruim €77 per maand. Je netto maandlasten zijn daarmee geen €500, maar worden met €77 verlaagd tot €423. Dat is toch een fijne meevaller.

 

Let op: bij de definitieve berekening houdt de Belastingdienst ook nog rekening met een eventueel nadelig effect van een eigenwoningforfait, dus kan het zijn dat die berekening net wat anders uitpakt.

 

Hoe lang kun je hypotheekrente aftrekken?

Sinds 1 januari 2001 geldt dat de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekbaar is vanaf de eerste keer dat je recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Als je een volgend huis gaat kopen, heb je dus recht op 30 jaar min het aantal jaar dat je al van hypotheekrenteaftrek gebruik hebt gemaakt.

Koop je een huis dat duurder is dan je vorige koophuis? Dan mag je de rente over het verschil in hypotheekbedrag wel 30 jaar aftrekken. Had je vóór 1 januari 2001 al recht op hypotheekrenteaftrek? Dan tellen de jaren voor deze datum niet mee voor de aftrekperiode van 30 jaar.

 

Hypotheekrenteaftrek maandelijks of jaarlijks

Het belastingvoordeel dat je krijgt via hypotheekrenteaftrek, krijg je na jouw jaarlijkse belastingaangifte in één keer op je rekening gestort. Als je wilt, kun je dit wijzigen naar een maandelijkse betaling. Dit heet een voorlopige aanslag of in de volksmond voorlopige teruggaaf of teruggave. Vroeger kon dit wat opleveren, toen je nog rente over spaargeld kreeg uitgekeerd. Inmiddels is dat eigenlijk niet meer het geval.

 

Vragen over de hypotheekrenteaftrek?

Heb je vragen over de hypotheekrenteaftrek, of een andere vraag over hypotheken? Of ben je op zoek naar je droomhuis? Neem gerust contact met ons op! Onze makelaars staan je graag te woord!

Compare listings

Vergelijken
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij