Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

7 Hypotheektips in 2021

De hypotheekrente is laag. Nog niet eerder was deze zo lang zo laag. Het is dus interessant (want: goedkoop) om nu een huis te kopen. Of om je bestaande hypotheek over te sluiten. In principe zou je bij elke bank dezelfde hoeveelheid geld moeten kunnen lenen, omdat de berekening in de basis hetzelfde is. Maar met deze 7 slimme hypotheektips zit er nog wat rek in.

 

Hypotheektips voor 2021

Alle banken berekenen  tegenwoordig het maximale hypotheekbedrag op dezelfde manier. Dit doen ze op basis van de ‘gedragscode hypothecaire financieringen’ (de zogenaamde ‘GHF-norm’). Dit is een norm die sinds de jaren ’90 wordt gehanteerd door hypotheekverstrekkers. De gedragscode bevat minimumeisen voor de voorwaarden, de voorlichting en de informatievoorziening door de hypotheekverstrekker aan de hypotheekaanvrager. Met onderstaande hypotheektips kun je misschien slim iets meer loskrijgen.

 

Hypotheektip #1: de aflossingsvrije hypotheek

Sinds 2001 is de hypotheekrente aftrekbaar gedurende maximaal 30 jaar. En sinds 2013 geldt voor nieuwe hypotheken dat de rente alléén nog aftrekbaar is als de hypotheek ten minste annuïtair wordt afgelost. Toch wil dat niet zeggen dat je helemaal geen aflossingsvrije hypotheken meer kunt afsluiten. Je kunt bij bijna alle banken tot 50% van de waarde van de woning een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Had je voor 2013 een lopende hypotheek dan kun je de rente over de aflossingsvrije hypotheek (of een deel daarvan) nog steeds aftrekken.

 

Hypotheektip #2: Verbouw met een verbouwingshypotheek

Door een verbouwing wordt je huis meestal meer waard. In 2020 steeg het aantal verbouwingshypotheken met 48% ten opzichte van het jaar ervoor. Dit komt met name door de nog altijd stijgende huizenprijzen én krapte op de woningmarkt. Via een verbouwingshypotheek wordt de overwaarde op je huis als financiering gebruikt. Goed nieuws: de huizenprijzen stegen in november 2020 met bijna 9% ten opzichte van een jaar eerder, dus grote kans dat jouw koopwoning ook meer waard is geworden!

 

Hypotheektip #3: Verduurzamen: nóg lagere rente mogelijk!

Verduurzamen is goed voor het milieu en de wereld, maar ook voor je portemonnee.  Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, isolatie of nieuwe kozijnen met HR++ glas. Dit kun je financieren met een duurzaamheidslening. Hiermee kun je een extra lage hypotheekrente krijgen voor het bedrag dat je kwijt bent aan energiebesparende maatregelen, óf kun je in aanmerking komen voor een rentekorting op de gehele hypotheek. Wij adviseren je graag over alles wat te maken heeft met duurzaamheid.

 

Hypotheektip #4: Meer lenen bij iets hogere rente

Een te lage hypotheekrente zorgt er in de hypotheeknormen dat u juist minder kunt lenen. De knip zit bij 1,51%, zoals te zien is in onderstaand rekenvoorbeeld. Hierdoor kan het interessant zijn om een iets duurdere geldverstrekker of een langere rentevaste periode hypotheek te kiezen, om zo een hogere hypotheek te krijgen.

  • Hypotheekrente 5 jaar vast á 5% rente: € 349.278,-.
  • Rente 10 jaar vast á 1,50% rente: € 389.357,-.
  • 10 jaar vast á 1,51% rente: € 415.943,-.

Oftewel: je mag bij een rentepercentage van 1,51 procent fors meer lenen dan bij 1,5 procent. 

 

Hypotheektip #5: Meer lenen als AOW’er

Veel mensen met een AOW denken dat ze minder hypotheek kunnen krijgen. Dat heeft te maken met Nibud normen, maar met een AOW betaal je ook minder belasting. Bovendien hebben AOW’ers minder risico (geen kinderen en geen ontslag). Ook NHG (Nationale Hypotheek Garantie) kan helpen. Bij gelijkblijvende of lagere woonlasten ná verhuizing, mag de bank bij een hypotheek met NHG de werkelijke woonlasten als uitgangspunt nemen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Hierdoor kun je meer lenen dan bij een hypotheek die je volledig aflost. 

 

Hypotheektip #6: Een ‘overwaardehypotheek’

Een overwaarde ontstaat als je woningwaarde is gestegen en de hypotheek ruimschoots of helemaal is afgelost. Met de Overwaarde Hypotheek neem je een deel van de overwaarde op. Dat kan in 1 keer, of gedeeltelijk per maand als bijvoorbeeld aanvulling op het pensioen. De rente die je betaalt, tellen we op bij de hypotheekschuld. Dit is ook voornamelijk voor AOW’ers. 

 

Hypotheektip #7: Controleer je overlijdensrisicoverzekering

In sommige gevallen is een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. In elk geval worden ze vaak aan elkaar gekoppeld. De premies van veel van deze verzekeringen zijn in de afgelopen jaren flink gedaald, soms wel met 70%. Ook al ben je inmiddels ouder geworden, de kans is groot dat je op je overlijdensrisicoverzekering kunt besparen.

 

Hypotheektips om kosten te besparen

Je kunt dus nog steeds besparen, zelfs met de lage rente. Of misschien juist. Heb je vragen over hypotheken, neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Neem direct contact op voor meer info!

Compare listings

Vergelijken
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij