Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Jongeren roeren zich op de woningmarkt

Van alle huizenkopers zijn jongeren veruit het meest actief. Meer dan de helft van alle woningaankopen wordt gedaan door kopers tot 35 jaar. Ook is het aantal aanvragen voor een hypotheek in deze groep aanzienlijk gestegen ten opzichte van een jaar geleden, blijkt uit cijfers.

De huizenmarkt is de afgelopen tijd gunstig geweest voor jonge huizenkopers. Er is een aanzienlijke toename in het aanbod van woningen in het lagere en middensegment, wat de kans op een woning voor jongeren vergroot. En jonge huizenkopers maken gebruik van deze kans. Op dit moment is maar liefst 54 procent van alle hypotheekaanvragers jonger dan 35 jaar. Het aantal hypotheekaanvragen in deze groep ligt ook ruim 25 procent hoger dan in november 2022.

Deze toename in het aanbod is deels te danken aan de verhoging van de overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers en de zelfbewoningsplicht die in steeds meer gemeenten geldt. Hierdoor zijn er minder beleggers op de markt. Daarnaast is demissionair minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting van plan om de huren deels te reguleren. Dit, samen met de stijgende lonen, heeft geleid tot een toename in de leencapaciteit van jonge huizenkopers.

Dit heeft ook invloed gehad op het gemiddelde hypotheekbedrag voor kopers tot 35 jaar. Op dit moment vragen kopers in deze groep gemiddeld een hypotheek aan van € 315.000. Dit bedrag laat de afgelopen vijf maanden een stijgende lijn zien en is 8,7 procent hoger dan een jaar geleden.

Ook voor volgend jaar zijn de vooruitzichten voor starters relatief goed. De grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt vanaf 1 januari verder naar € 435.000. Door een hypotheek met NHG af te sluiten, profiteren kopers onder andere van korting op hun hypotheekrente. Ook gaat de vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor kopers tot 35 jaar fors omhoog van € 440.000 naar € 510.000. Tot slot moeten hypotheekverstrekkers vanaf komend jaar anders naar studieschulden kijken bij een hypotheekaanvraag. Mark de Rijke, commercieel directeur van De Hypotheker, ziet ondanks de verbeterde omstandigheden nog voor jonge huizenkopers. “Ondanks deze cijfers zijn er nog voldoende uitdagingen voor deze leeftijdscategorie. Zo is weer sprake van een groeiende concurrentie op de woningmarkt en zijn de huizenprijzen sinds een aantal maanden licht aan het stijgen. Vooral voor alleenstaande starters is het dus nog steeds lastig op deze krappe woningmarkt.”

Voor komend jaar zijn de vooruitzichten voor starters redelijk goed. De grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zal vanaf 1 januari verder stijgen naar € 435.000. Als kopers een hypotheek met NHG afsluiten, kunnen ze profiteren van verschillende voordelen, zoals korting op hun hypotheekrente. Daarnaast zal de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor kopers onder de 35 jaar aanzienlijk toenemen van € 440.000 naar € 510.000. Tot slot zullen hypotheekverstrekkers vanaf volgend jaar op een andere manier kijken naar studieschulden bij een hypotheekaanvraag. Mark de Rijke, commercieel directeur van De Hypotheker, ziet nog steeds uitdagingen voor jonge huizenkopers, ondanks de verbeterde omstandigheden. “Ondanks deze positieve cijfers zijn er nog steeds voldoende uitdagingen voor huizenkopers in deze leeftijdscategorie. Er is bijvoorbeeld sprake van meer concurrentie op de woningmarkt en de huizenprijzen zijn de afgelopen maanden licht gestegen. Vooral alleenstaande starters hebben het dus nog steeds moeilijk op deze krappe woningmarkt.”

Compare listings

Vergelijken
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij