Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

WOZ-waarde hoger in 2021

De woningmarkt doet het – ondanks de Corona crisis- nog steeds goed. Woningprijzen stijgen vooralsnog en in 2020 bereikten ze een recordhoogte. Dat heeft gevolgen voor de WOZ waarde. Vergeleken met 2020 is namelijk de WOZ-waarde hoger in 2021, met 7%.

WOZ-waarde hoger in 2021

In de eerste maanden van het jaar krijgen huishoudens de jaarlijkse aanslag gemeentelijke woonlasten in de (digitale) brievenbus. Hierop staat de nieuwe WOZ-waarde van de woning. Die is dit jaar gemiddeld 7% hoger dan in 2020. In 2020 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde in Nederland €270.000, dit jaar is dat opgelopen tot €290.000. 

Wat betekent een stijging van de WOZ- waarde

De WOZ-waarde is hoger in 2021, maar liefst 7%. Dat heeft gevolgen voor huiseigenaren. Vereniging Eigen Huis stelt dat iedere 10.000 euro verlaging van de waarde gemiddeld een jaarlijkse besparing van 50 euro oplevert. Op basis van de WOZ-waarde worden onder andere de hoogte van de onroerendezaakbelasting en de waterschapsbelasting vastgesteld. Die gaan omhoog als de WOZ- waarde hoger uitvalt. Of dan ook de ozb-aanslag (onroerendezaakbelasting) stijgt, hangt af van het gemeentelijke belastingtarief. Hierdoor kan de ontwikkeling van de woonlasten per gemeente sterk verschillen. 

Wat is WOZ-waarde

WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Deze wet regelt de waardebepaling van woningen en andere onroerende zaken in Nederland. De WOZ-waarde is de geschatte marktwaarde van je woning. Vaak is de WOZ-waarde lager dan de prijs die je daadwerkelijk voor je woning zou kunnen krijgen, wanneer je deze zou verkopen. Omdat de WOZ-waarde een peildatum heeft van 1 januari van het voorgaande jaar, kan het verschil tussen de WOZ-waarde en de verkoopwaarde behoorlijk groot zijn, zeker bij stijgende huizenprijzen. Als verkoper hoef je dus niet de WOZ-waarde aan te houden als verkoopprijs. Wij kunnen je adviseren over de werkelijke verkoopprijzen, en je helpen met het vaststellen van een goede vraagprijs.

Achterhaal de werkelijke waarde van je woning

De WOZ-waarde is hoger in 2021, maar wat als deze te hoog is?

Een hoge WOZ-waarde betekent in de regel dat je huis veel waard is, maar dat is niet per se gunstig. Een hoge WOZ-waarde is wel gunstig als je je huis wilt verkopen, potentiële kopers kunnen hun openingsbod hier bijvoorbeeld op baseren. Daarnaast gebruiken banken soms een hoge rente als de hypotheeksom hoog is ten opzichte van de waarde van je huis (bijvoorbeeld 100% van woningwaarde). Dit heet een risico-opslag. Als de WOZ-waarde van je huis is gestegen, kom je misschien in aanmerking voor een lagere rente. Een hoge WOZ-waarde is vooral ongunstig wanneer je geen plannen hebt om je woning in de verkoop te zetten. De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van de onroerendezaakbelasting (OZB) die je moet betalen, en ook hoeveel afvalstoffenheffing en watersysteemheffing je betaalt. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de belasting. Bovendien betaal je, bij een hoge WOZ-waarde, meer inkomstenbelasting. Dit komt door het eigenwoningforfait (in 2021 meestal 0,5% van de WOZ). Ook de erf- en schenkbelasting is een percentage van de WOZ-waarde, en valt dus duurder uit als deze stijgt.

Het Woonhart dient gratis bezwaar in tegen de WOZ-waarde

Als je denkt dat de waarde op de WOZ-beschikking te hoog is, kun je bezwaar maken met terugwerkende kracht. Een hoge WOZ-waarde kan gunstig zijn als je daarmee in aanmerking komt voor een lagere hypotheekrente of als je dit jaar je huis wilt verkopen. Als je bezwaar wil aantekenen, is het handig om een idee te hebben van de waarde die je wel reel vindt voor je woning. Je kunt daarvoor onze tool gebruiken voor een gratis waardebepaling. Wil je bezwaar maken tegen de vastgestelde WOZ-waarde? Dan doen wij van het Woonhart dit voor jou. Helemaal gratis!

Dien gratis je bezwaar in tegen de WOZ-waarde Direct een gratis waardebepaling voor jouw woning

Compare listings

Vergelijken
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij