Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Wat is de jubelton?

De ‘Jubelton’ regeling is kortweg een belastingvrije schenking van € 100.000 voor een woning. Deze wordt vaak ingezet voor het schenken van geld aan een familielid voor het kopen van een eerste huis. Maar wat is de jubelton nu precies, wat zijn de voorwaarden en waarom moeten we die juist nu nog gaan gebruiken?

Wat is de jubelton precies?

De ‘jubelton’ bestaat sinds 2013. Destijds was deze éénmalige hoge vrijstelling, de ‘verruimde vrijstelling schenkbelasting eigen woning’ vooral bedoeld als instrument om de wankelende huizenmarkt een duw in de rug te geven. Maar de tijdens de kredietcrisis onder water geraakte huizen staan allang weer op het droge. Toch bestaat de regeling nog steeds, en is het vrijgestelde schenkbedrag zelfs opgelopen tot 103.643 euro. Er gaan steeds meer stemmen op om deze regeling af te schaffen. Volgens een schatting van het ministerie van Financiën loopt Nederland jaarlijks een kleine 200 miljoen euro aan schenkbelasting mis. Het ministerie van Financiën was uitgegaan van ‘slechts’ 104 miljoen euro. Dat is dus flink hoger uitgevallen. 

Meer ongelijkheid

Er zijn ook partijen die vinden dat de jubelton afgeschaft zou moeten worden omdat dit de ongelijkheid vergroot. Het CPB publiceerde in 2020 dat kinderen van ouders met een laag inkomen minder kans hebben om later zelf een hoog inkomen te verdienen. Volgens hen vergroot de jubelton regeling de kansongelijkheid. Kinderen van ouders met hogere inkomens profiteren meer van de regeling. 

Voorwaarden voor de jubelton

Vooralsnog kun je nog van de regeling gebruik maken. Deze kan gebruikt worden voor een schenking aan iedereen tussen 18 en 40 jaar oud. Een ontvanger mag maar één keer gebruik maken van de regeling. De ontvangen schenking moet besteed worden aan de eigen woning, voor de aankoop of voor de aflossing van de hypotheek of restschuld. Het is ook mogelijk met de ontvangen schenking de woning te verbouwen, onderhoud te plegen of erfpacht opstal- of beklemmingsrechten af te kopen. Besteding moet daarnaast plaatsvinden binnen twee kalenderjaren na het jaar van de ontvangen schenking.

Vragen over een huis kopen met een jubelton

Als makelaar komen we veel verschillende situaties tegen. Zo hebben we ook weleens te maken met een schenking uit de ‘jubelton’. Wil je meer informatie, of meteen op zoek naar een nieuwe woning? We helpen je graag!

Meer weten over de jubelton?

Compare listings

Vergelijken
Zoeken
Price Range From To
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij