Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Meer verborgen gebreken door overspannen huizenmarkt

  • Home
  • Nieuws
  • Meer verborgen gebreken door overspannen huizenmarkt

Een Aankoopmakelaar of taxateur voorkomt problemen

 

Door de overspannen huizenmarkt is er weinig tijd om onderzoek te doen naar je potentiële nieuwe woning. Het is al lastig om de woning te bemachtigen. Zou je dan teveel tijd verliezen met onderzoeken en rapporten, dan pies je zeker naast de pot. Hierdoor steken bij veel nieuwe huiseigenaren verborgen gebreken de kop op. Een aankoopmakelaar of goede taxateur voorkomt dit. Lees er alles over.

 

Meer verborgen gebreken

Vaak werd een woning gekocht op voorwaarden van bouwkundige keuring. De laatste jaren is deze voorwaarde echter minder populair geworden. Hoe meer voorwaarden, hoe minder groot de kans is dat je een bieding ‘wint’, lijkt het wel. En tijd om de woning zelf te onderzoeken is er ook nauwelijks, omdat er snel geschakeld moet worden. In het Financieel Dagblad worden twee gevallen beschreven waar snel geschakeld werd, maar vervolgens verborgen gebreken de kop opstaken. Deze verborgen gebreken kunnen hoge kosten met zich meebrengen. In theorie is de verkoper verantwoordelijk, maar vaak hebben we het over lange en ingewikkelde procedures om dat officieel te krijgen. Als dat al lukt.

Verborgen gebreken op tijd ontdekken

In deze overspannen woningmarkt hebben kopers weinig tijd een woning goed te onderzoeken, merkt makelaarsvereniging NVM. ‘Daardoor is de kans groter dat iets over het hoofd wordt gezien. Ook worden door de druk en snelheid van de transactie gebreken vaker geaccepteerd’, zegt woordvoerder Marc van der Lee. Verkopers zijn verplicht om verborgen gebreken te melden en vragen eerlijk te beantwoorden. Maar antwoorden kunnen wat vaag zijn (‘een beetje’, ‘een stukje’, etc.), en niet altijd zijn de verborgen gebreken bekend bij de verkoper. Een koper heeft zelf onderzoeksplicht, maar vaak is daar in deze markt minder uitgebreid de tijd voor. ‘Doe maar niet te moeilijk’, lijkt de tendens te zijn. 

Een aankoopmakelaar of taxateur voorkomt deze problemen

Een aankoopmakelaar ziet iedere dag woningen. Hij of zij weet waar op gelet moet worden, en welke vragen gesteld moeten worden. Deze professional is de eerste lijn in de constatering van mogelijke gebreken, en kan je aanraden om toch een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Bovendien hebben ze korte lijnen met uitvoerders van bouwkundige keuringen, dus kunnen ze de organisatie hiervan uit handen nemen.

Een officiële taxatie, door een erkende taxateur, is nog beter. In een taxatierapport wordt de bouwkundige staat van de woning beschreven. Voor de taxateur is met name van belang in hoeverre de bouwkundige staat invloed heeft op de waarde van de woning. Een taxateur maakt een inschatting van het kostenplaatje dat nodig is om een woning te renoveren. Niet onbelangrijk voor een (potentiële) koper.

 

Tips bij het kopen van een bestaande woning

Bij een bestaande woning kunnen verborgen gebreken altijd de kop opsteken. Dit kun jij doen om de kans op onverwachtse hoge kosten te minimaliseren:

  1. Neem voordat je een huis gaat kopen ook een rechtsbijstandsverzekering, voor het geval het later tot een juridische procedure komt.
  2. Schakel een aankoopmakelaar of taxateur in en laat een bouwtechnische keuring uitvoeren.
  3. Verbouwing? Reserveer 10% van de kosten voor onverwachte tegenvallers.
  4. Check op Eigenhuis.nl welke gebreken kenmerkend zijn voor welke bouwperiode.

 

Voorkom verborgen gebreken: vraag een taxatie aan of neem een aankoopmakelaar van het Woonhart in de arm

Bij Het Woonhart ontzorgen we graag op het gebied van wonen. Dat betekent dat we je de zorgen over mogelijke verborgen gebreken ook graag uit handen nemen! Wij ondersteunen je als aankoopmakelaar, zodat jij een professional mee laat kijken naar je nieuwe huis. Of onze Meester Register Taxateurs voeren een erkende taxatie uit. Zo heb je meer kennis over de staat van de woning, en eventuele kosten die er nog aan zitten te komen. Wel zo prettig!

 

Vraag vrijblijvend advies aan een aankoopmakelaar Plan direct een taxatie

Compare listings

Vergelijken
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij