Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

VBO: makelaars worden duurzaamheidsadviseurs

  • Home
  • Nieuws
  • VBO: makelaars worden duurzaamheidsadviseurs

Het belang van verduurzamen van woningen werd lange tijd onderschat. Als duurzame makelaar erkennen wij het belang van advies op het gebied van duurzaamheid, en het VBO (Vereniging Bemiddeling Onroerend goed) is het daarmee eens. Makelaars worden duurzaamheidsadviseurs, als het aan VBO ligt.

Het klimaatakkoord 2019

Op 28 juni 2019 heeft het kabinet het klimaatakkoord opgesteld. Hierin staan afspraken om de uitstoot van broeikassen tegen te gaan. Naar aanleiding van dit akkoord is het ‘convenant verduurzaming in de koopketen’ opgesteld door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), waarin de doelen voor de gebouwde omgeving worden uitgelicht. In de gebouwde omgeving moet voor 2030 een CO2-reductie van 3,4 megaton worden gerealiseerd ten opzichte van 1990. 1,5 miljoen bestaande woningen moeten worden verduurzaamd. Dat is nogal een klus. Bij die verduurzaming kunnen en moeten makelaars en taxateurs een centrale rol gaan spelen. Zij hebben de expertise en het contact om de consument van goede informatie te voorzien. 

Makelaars worden duurzaamheidsadviseurs 

Ook het VBO is het daarmee eens. Makelaars en taxateurs hebben een centrale rol in de woningmarkt. Jaarlijks worden in Nederland maar liefst 200.000 woningen verkocht. Makelaars hebben de kennis en expertise, en daarbij de mogelijkheden om die kennis over te dragen op consumenten. In dit geval zijn dat huiseigenaren, zowel kopers als verkopers. VBO erkent dat zij hierin gesteund moeten worden met de juiste tools en materialen. Zo wordt het voor makelaars en taxateurs makkelijker om hun kennis op een heldere manier over te dragen.

Aankoop of verkoop van een woning: het moment om te verduurzamen

Verduurzamen is nodig, omdat dat is afgesproken in het klimaatakkoord. Het is goed voor het milieu, waardoor we een betere wereld creëren voor toekomstige generaties. Maar een duurzame woning heeft ook directe voordelen. Het is prettiger wonen, de leefomgeving is gezonder in een duurzame woning. Bovendien bespaar je kosten op energie. Stap je op tijd in, dan zijn er bovendien allerlei subsidies om duurzaamheid te stimuleren. En je voldoet op tijd aan de regelgeving, wat je een gerust gevoel geeft! Een woning die al duurzaam is (en waar potentiële kopers dus minder in hoeven te investeren), kan zo ook meer opleveren. En bij het kopen van een woning, is het een goed moment om je nieuwe huis meteen toekomstproof te maken!

Makelaars worden duurzaamheidsadviseurs – hoe helpt het convenant

Het convenant is ondertekend door brancheorganisaties en partijen die betrokken zijn bij de woningmarkt. Naast VBO zijn bijvoorbeeld ook NVM, TMI, hypotheekadviseurs en Vereniging Eigen Huis mede-ondertekenaars. Door samen te werken en de informatiestroom voor huiseigenaren te stroomlijnen, wordt die informatie beter. Concreet betekent het dat een huizenkoper niet bij de hypotheekadviseur het ene te horen krijgt, en bij de makelaar het ander. Met alle neuzen dezelfde kant op kunnen we eigenaren informeren én stimuleren. Zo worden makelaars duurzaamheidsadviseurs!

Het doel 

De Nederlandse politiek heeft als doel voor het klimaatakkoord: in 2030 bijna de helft (49%) minder broeikasgassen uitstoten uit dan we in 1990 deden. In de gebouwde omgeving moet  in 2030 CO2 met 3,4 megaton gereduceerd zijn ten opzichte van 1990. Het doel van het convenant is dat huizenkopers bij iedere stap informatie over duurzaamheid meekrijgen. Voor makelaars en taxateurs betekent dat dat ze dit bij iedere koper of verkoper bespreken. Zo wordt duurzaamheid iets vanzelfsprekends, en taxateurs en makelaars worden duurzaamheidsadviseurs. 

Het Woonhart is al duurzame makelaar

Het Woonhart is voorloper op het gebied van duurzaamheid. Wij kijken verder dan de koop of verkoop van een woning, en dat betekent dat we ook kijken of een woning klaar is voor de toekomst. Voldoet het aan de regelgeving? Is het een gezonde omgeving? Hoe is het met de buurt waarin de woning staat? Om ons hier verder in te specialiseren, hebben we ons aangesloten bij BREEAM-NL. In die hoedanigheid zijn we experts, en mogen we het internationaal erkende BREEAM-NL duurzaamheidscertificaat uitreiken.

Jouw (nieuwe) woning ook duurzaam!

Compare listings

Vergelijken
Zoeken
Price Range From To
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij