Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

Nijmegen in top 3 woningtekort

De huizenmarkt is overspannen, en in Nederland is een woningtekort. Dat begon met de randstad, maar breidt zich steeds meer over Nederland uit. Nijmegen is ook zwaar getroffen: de stad staat in de top 3 van het woningtekort.

 

Nijmegen in top 3 woningtekort: demonstraties

In meerdere steden wordt geprotesteerd tegen het woningtekort, en ook in Nijmegen trokken mensen de straten op. Het Woonprotest eist onder meer voldoende en betaalbare huisvesting, de aanpak van ‘parasitaire beleggers’ en wil dat de overheid maatregelen neemt tegen de escalerende huur- en huizenprijzen. In Nijmegen is een tekort van meer dan achtduizend woningen. Daarnaast is er een tekort van tweeduizend studentenkamers. Nijmegen heeft daarmee na Amsterdam en Utrecht het grootste tekort aan woningen in Nederland.

 

Het woningtekort

In Nederland is nu een woningtekort van zo’n 300.000, zegt onderzoeksbureau ABF Research. Dat is het aantal huishoudens dat noodgedwongen geen eigen woning heeft. Ze wonen bijvoorbeeld samen met een ander huishouden. Het tekort is volgens deskundigen vooral gestegen doordat de nieuwbouw inzakte door de kredietcrisis, terwijl de bevolking doorsteeg.

Op 30 oktober gingen Nijmegenaren de straat op. Ze wilden:

  • Dat op nieuwbouwwoningen die duurder zijn dan 325.000 euro een woonverplichting komt voor de koper
  • Dat verhuurders van woningen hard moeten worden aangepakt als ze regels vaak overtreden
  • Een enquête houden in Nijmegen over de woningmarkt
  • Voor internationale studenten moet er bovendien meteen huisvesting beschikbaar zijn.

 

Studentenstad Nijmegen

Nijmegen is de oudste stad van Nederland, dit zie je terug in hoge aantal bezienswaardigheden. Veel kastelen, maar ook bekende musea zoals het muZIEum, het Afrikamuseum en museum Het Valkhof. In Nijmegen wonen 20.874 studeren 43.994 studenten. In totaal wonen er in de gemeente  177.359 mensen (2021). De stad telt 3 onderwijsinstellingen: 2 hogescholen 1 universiteit Er is van alles te doen in Nijmegen: zo zijn er 128 cafés, 2 musea, 5 bioscopen en 2 theaters. Nijmegen heeft maar liefst vier cafés in de top 100 van Nederland zitten. Het stadscentrum is een populair gebied in Nijmegen, maar uiteraard is een woning daar bemachtigen extra lastig. Nijmegen-Oost is met zijn oude, statische karakter ook in trek. Het is vlak bij de hogescholen, de universiteit en bij de sporthal van de universiteit. 

Een woning in Nijmegen (ondanks het tekort)

Het valt op het moment niet mee om een woning te vinden in de stad Nijmegen. Of het nu gaat over huur of een koopwoning. Het beste advies dat we je kunnen geven, is om een aankoopmakelaar in te schakelen. Zij kennen de markt goed, en weten vaak al vroeg wanneer er een woning te koop komt. Bovendien kunnen ze je op een realistische manier adviseren over een biedstrategie, zodat je je droomwoning ook daadwerkelijk weet te bemachtigen. Maar vergeet niet, ook met een aankoopmakelaar heb je geen garanties.

 

 

Toekomst- het woningtekort neemt nog verder toe

Komende jaren wordt opnieuw een daling van de nieuwbouw verwacht, doordat de uitgifte van bouwvergunningen tijdelijk stillag door de stikstof en pfas-problematiek.In 2024 is de verwachting dat het woningtekort boven de 400.000 komt. De huizen worden naar verwachting ook wéér duurder. De Rabobank stelde de prognose naar boven bij, vanwege het snelle economische herstel na de Corona crisis. Zij schatten in dat huizenprijzen dit jaar (2021) gemiddeld 14,4 procent hoger zullen liggen dan in 2020. Dat is bijna dubbel zo hard als in 2020, toen de prijzen gemiddeld 7,8 procent toenamen. Ook volgend jaar blijft de prijsgroei vermoedelijk hoog. De huizenprijzen stijgen dan naar verwachting nog eens 11,5 procent.

Compare listings

Vergelijken
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij