Koppelingsweg 5

6673DT Andelst

09:00 - 17:30

Maandag t/m vrijdag

DNB: verhuis woning van box 1 naar box 3 – hypotheekrenteaftrek vervalt

  • Home
  • Nieuws
  • DNB: verhuis woning van box 1 naar box 3 – hypotheekrenteaftrek vervalt

De Nederlandsche Bank (DNB) stelt voor de eigen woning te verhuizen van box 1 naar box 3 van de inkomstenbelasting. Concreet betekent dit dat hypotheekrenteaftrek en eigenwoningforfait op termijn vervallen. Over de overwaarde van een woning gaan woningeigenaren belasting betalen. Volgens kenners maakt dit het hebben van schulden straks mogelijk voordelig. Veel mensen zijn niet enthousiast over het voorstel.

 

Waarom stelt DNB dit voor?

DNB doet dit voorstel omdat de woningmarkt overspannen is. Huizenprijzen blijven stijgen, en de vraag is groter dan het aanbod. Dat is problematisch in een aantal gevallen:

  • Voor starters is het steeds lastiger om een huis te kopen. 
  • Mensen moeten steeds meer lenen om een huis te kunnen kopen, wat hen financieel kwetsbaar maakt. 
  • De ongelijkheid neemt toe, vooral tussen kopers en huurders, vanwege de fiscale voordelen die huiseigenaren hebben. 

 

Wat gebeurt er als de hypotheekrenteaftrek vervalt?

De prijzen van koopwoningen kunnen tot 14 procent minder stijgen bij afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. Dat hebben economen van het Centraal Plan Bureau berekend. De hervorming van het belastingstelsel die het kabinet Rutte heeft ingezet, betekent dat de hypotheekrenteaftrek voor huiseigenaren de komende jaren fors daalt. Als de eigen woning in box 3 belandt, verdwijnt de hypotheekrenteaftrek ook en geldt de netto waarde van een huis als vermogen in box 3. Dat wil zeggen: de woz-waarde verminderd met de hypotheekschuld. Volgens de berekeningen zouden de huizenprijzen bij verhuizing van de eigen woning naar box 3 vijf jaar lang nauwelijks stijgen. Ter vergelijking: zonder maatregelen berekende het CPB voor de komende vijf jaar op een gemiddelde stijging van de huizenprijs met 3,6 procent per jaar, in totaal dus een stijging van zo’n 15 procent.

 

Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek en de belasting boxen?

In box 1 belast de overheid uw inkomen uit werk. Ook de eigen woning valt in deze box. De hypotheekrente die u heeft betaald, trekt u af van uw inkomen. Het eigenwoningforfait, een percentage van de WOZ-waarde van uw woning, wordt erbij opgeteld. In box 3 belast de overheid vermogen. Uw inkomen uit aandelen of spaargeld geeft u op in deze box. In het voorstel van DNB verdwijnt de hypotheekrenteaftrek in box 1, samen met de bijtelling voor de eigen woning, het eigenwoningforfait.

 

Kenners zijn fel tegen

Veel kenners, zoals belastingadviseurs, vinden het plan van DNB niet slim. Omdat de schuldenlast in het voorstel van DNB mag worden afgetrokken van de woningwaarde, wordt het hebben van schulden fiscaal interessant. Het gaat hier namelijk niet alleen om schulden voor de aankoop van een huis. Vooral voor mensen die de belastingwetgeving goed kennen – of een goede adviseur hebben – kan dit interessant worden.

 

Vervalt de hypotheekrenteaftrek nu echt?

Dit is vooralsnog een voorstel van De Nederlandse Bank. Zij adviseren de overheid over financiële vraagstukken. De politiek moet hier nu een beslissing over nemen. Mochten ze dit advies overnemen, dan zal de invoering hiervan hoogstwaarschijnlijk zeer geleidelijk gaan. We houden je op de hoogte!

Compare listings

Vergelijken
Het Woonhart Makelaardij
Het Woonhart Makelaardij