Maak je huis verkoopklaar

met deze 6 stappen

Misschien is het je eerste huis, misschien heb je al vaker een huis verkocht. Het is beslist verstandig om te kijken wat je nog meer kunt doen om je huis verkoopklaar te maken en wat er op dit moment goed verkoopt. Wat men 5 jaar geleden nog liet zien in een brochure, staat nu allemaal online met de mooiste filmpjes en afbeeldingen.

Wij hebben een overzicht voor je, zo weet je waar je aan moet denken bij de verkoop van je huis.

Stap 1 - taxatie van je woning

De eerste stap bij de verkoop van je huis is het bepalen van de waarde. Laat je huis taxeren om de juiste vraagprijs te bepalen. Bekijk hoe je je woning strategisch het beste in de markt kunt zetten. Met een scherpe vraagprijs en weinig ruimte om te onderhandelen of juist een hogere prijs en meer onderhandelruimte.

Stap 2 - energielabel

Tegenwoordig is een definitief energielabel verplicht bij het verkopen van je woning. In 2015 heeft iedere woning een voorlopig energielabel ontvangen. Op energielabel voor woningen kan je een definitief label aanvragen, doe je dit niet, dan riskeer je een boete die flink op kan lopen. Het belang van een correct energielabel wordt erg onderschat, het is een belangrijk instrument bij de verkoop van je huis aan het worden. Hoe duurzamer je huis, hoe goedkoper je maandlasten. Zelfs de hypotheekrente kan hierop worden aangepast.

Stap 3 - wat verkoopt goed?

Welke middelen ga je inzetten om je woning zichtbaar te maken voor potentiële kopers? Wat verkoopt goed bij mensen die naar een woning zoeken en hoe maak je je huis verkoopklaar?
Bij ons stylingadvies krijg je tips over de optimale presentatie van je woning. De weergave van de ruimtelijke indeling is belangrijk en een neutrale stijl waarbij je je privacy dient te waarborgen.
Naast stylingadvies en de fotografie bieden wij een 3D Experience en Drone beelden om nog een betere weergave van je woning te geven aan potentiële kopers. Maak daarnaast zelf je woning deelbaar en vraag mensen in je omgeving om je woning te delen op Social Media of binnen hun netwerk.

Stap 4 - de bezichtiging

Laat de bezichtigingen uitvoeren door je makelaar. Wij adviseren om hierbij niet zelf aanwezig te zijn. Kijkers durven vaak minder vragen te stellen en kunnen zich ongemakkelijk voelen.
Zorg voor een mooi opgeruimde en schone woning, zodat de werkelijkheid aansluit bij de eerste indruk die de potentiële kopers hebben gekregen bij de presentatie van het beeldmateriaal.

Stap 5 - onderhandelen

Wanneer de potentiële koper geïnteresseerd is in de woning, zal deze een bod uitbrengen. Zelf onderhandelen is een optie, let hierbij op dat je niet handelt vanuit bepaalde emotie. Hiermee kan je jezelf tekort doen of juist te standvastig zijn.
Wij adviseren om de onderhandelingen te laten doen door een makelaar. Een makelaar kan op een zakelijke manier, zonder emotie en met alle informatie voor je onderhandelen over de maximale verkoopprijs en het best haalbare resultaat. Hier word je natuurlijk zelf bij betrokken.

Stap 6 - de koopakte

Wanneer beide partijen het eens zijn over de koopprijs en de datum van overdracht, rest er alleen nog de correcte juridische afwikkeling met opstellen van de koopovereenkomst, het tekenen hiervan en de feitelijke overdracht.  Een goede begeleiding hierbij kan veel slapeloze nachten voorkomen. Er zijn helaas vele negatieve voorbeelden die anders zijn uitgepakt dan oorspronkelijk bedoeld.  Een handtekening is zomaar gezet maar wees je bewust van de mogelijke financiële consequenties. Wanneer de notaris alle relevante stukken in zijn bezit heeft, kan de afspraak voor de overdracht van de woning gemaakt worden

Ben jij benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen bij de verkoop van je huis? Neem dan contact met ons op.